Naprej v zeleno prihodnost: 4. redni kongres Levice

Za nami je leto velikih družbenih sprememb in osebnih prilagajanj, kakor tudi velikih nazadovanj, za katere je odgovorna trenutna oblast.

Medtem pa smo v Levici tisti, ki smo v slovenski prostor po desetletjih neoliberalnega pragmatizma ponovno vpeljali socialno napredno politiko, ki prinaša rezultate: višja minimalna plača, višje pokojnine, višja socialna pomoč, zaprtje trgovin ob nedeljah. 

Enak napor vlagamo v prizadevanja, da bi v Sloveniji postavili na noge zeleno politiko. Prvi med strankami smo začeli opozarjati na probleme, ki jih imajo prebivalci Anhovega, že več let se borimo skupaj z lokalnim prebivalstvom Prekmurja za trajno prepoved frackinga, pod našimi pritiski se je iz koalicijske pogodbe izločila pozidava reke Mure.

Smo edini, ki ne pristajamo na enoumje, da je potrebno graditi nove TEŠ-e, zabetonirati poslednje rečne tokove in širiti avtocestne obvoznice. Nam se ne zdi smiselno, da so službe na voljo samo v Ljubljani, dostopna stanovanja pa zgolj zunaj nje.

Poskušamo graditi razvojno alternativo: zdravstvo, domovi za starejše, stanovanja, znanost in raziskovanje namesto orožarskih poslov.

In nenazadnje: smo najbolj neomajen kritik janšizma, nasprotnik poskusa ugrabitve slovenske države s strani SDS, smo branik demokracije ter osnovnih civilizacijskih standardov.

Naša generacija se zaveda potrebe po spremembi sveta, ki se danes sooča z okoljsko krizo in njenimi posledicami, ki vodijo v zlom podnebja in propadanje ekosistemov. Tega ne bomo rešili ne z ozaveščanjem individualnih potrošnikov ne z ozelenjevanjem vedno iste politike – smo zagovorniki nove paradigme ekološkega socializma.

Pot v zeleno prihodnost bomo začrtali na četrtem letnem kongresu stranke, ki bo potekal 29. maja 2021. Kongres bo sneman v živo v Kosovelovem domu v Sežani, ogled pa omogočen preko spleta. 

Z ekosocializmom naprej v zeleno prihodnost!

Deli.