Vlada nadaljuje s kriminalizacijo protestnikov

Vlada Janeza Janše krepi svojo avtoritativnost s podrejanjem represivnih organov in s povečevanjem represije. Z ministrom Alešem Hojsom v prvi bojni vrsti javno napada in osebno diskreditira vse, ki podvomijo vanjo. Od prevzema oblasti do danes so njihova tarča bili strokovnjaki, zdravniki, nevladniki, opozicijski politik, protestniki in celo policisti. Dovolj je, da pogledamo twitte predsednika vlade, njegovega udarnika Hojsa, zvesta sledilca Mahniča ali Breznika, da si ustvarimo sliko, da so tisti, ki mislijo s svojo glavo in se javno izpostavijo, v nemilosti vladnega teptalega stroja, ki ga je monopolizirala stranka SDS. Zato se je treba vprašati, kaj je njihov resnični namen. Odgovor je zastraševanje. Vlada sistematično tepta vse okoli sebe in jaha na strahu in terorju, ki ga proizvaja. Povrh vsega pa želi normalizirati stanje, v katerem sta na kocki svoboda in demokracija.

Podrejanje represivnih organov s kadrovsko čistko in nameščanjem zvestih kadrov je del strategije, s katerim si želi vladajoča klika zaščiti svoje  sporne poslovne interese (financiranja strankarskega delovanja, madžarski denar, nakup zaščitne opreme idr.) ter se zavarovati pred preiskavami, pregoni in obsodbami. Za zaščito lastnih interesov pa je potrebno preprečiti tudi kakršnekoli proteste, ki bi lahko znova odnesli vlado Janeza Janše. Represija nad protestniki in kriminalizacija svobodnega političnega izražanja sta pretekli petek dosegli vrh s postopki proti protestnikom, ki so s kredo na asfaltne površine pisali protestna sporočila.

Ker se nihče od nas ne želi zbuditi v državi, ki bo na las podobna orbanovi Madžarski, smo v Levici na današnji nujni seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo pozvali vse poslanke in poslance, naj oštro obsodijo nedopustno teptanje demokratičnih standardov, zastraševanje protestnikov in kriminalizacijo svobodnega političnega izražanja, ki jih od imenovanja sistematično izvaja vlada Janeza Janše in njeni zvesti pripadniki iz SDS. Poslankam in poslancem smo predlagali, naj državni zbor od vlade zahteva, da:

  1. odpravi dvojne standarde, ki njenim predstavnikom zagotavljajo privilegirano obravnavo in omogočajo kršitev pravil,  vse vpletene pa poziva k razmisleku o odstopu s funkcije,

  2. preneha s političnimi pritiski in podrejanjem represivnih organov in

  3. zagotovi takšne okvire za delovanje represivnih organov, ki bodo zagotavljali enako obravnavo in zagotovili spoštovanje pravice do svobodnega političnega izražanja.

Vsi predlogi Levice so bili na odboru zavrnjeni. Koalicijski valjar je predloge Levice povozil z 11 glasovi proti in 8 za.

Deli.