Koalicija in desnica ekspresno novemu prostotrgovinskemu sporazumu naproti

V Levici izražamo nasprotovanje prostotrgovinskemu sporazumu med EU in Singapurjem, ki ga je v sredo obravnaval Odbor za gospodarstvo. Odločanje o vsebini sporazuma, ki ga lahko Evropska komisija naknadno še popolnoma spremeni, nima nobenega smisla in predstavlja farso demokratičnih postopkov. Zato smo danes, pred naslednjo obravnavo na Odboru za zadeve EU, vložili predlog po umiku točke z dnevnega reda.

Sporazum je v interesu velikih korporacij

Podobno kot ostali prostotrgovinski in investicijski sporazumi “nove generacije”, tudi ta v prvem delu prinaša še več deregulacije, liberalizacije in prekarizacije, v drugem pa vsebuje tudi  določbe o zaščiti naložb in sporni mehanizem ICS oziroma arbitražni mehanizem za zaščito investitorjev, ki omogoča podjetjem tožbo držav, če naj bi te delovale v nasprotju z njihovimi interesi. Poleg milijardnih odškodnin, ki se iz proračunov pretečejo v žepe kapitala, v praksi multinacionalne korporacije mehanizem ICS uporabljajo tudi za ustrahovanje in za preprečevanje sprejemanja zakonodaje, ki ščiti javni interes.  Sporazum je razdeljen na dva dela, ravno zaradi nejasne usklajenosti mehanizma ICS z evropskim pravnim redom in čakanjem na mnenje Sodišča.

Prostotrgovinski del sporazuma je že potrjen, v sredo pa je večina koalicijskih in desnih opozicijskih poslancev glasovala tudi za njegov drugi, še bolj sporni naložbeni del.  Njihov glas za pomeni, da Republika Slovenija nima zadržkov pri implementaciji tega člena, v kolikor Sodišče EU na primeru CETE razsodi, da je mehanizem ICS v skladu z evropskim pravom.

Slovenija bi morala uveljaviti veto proti vsiljevanju ICS mehanizma

Levica se ne more strinjati s kompromisom, ki ga je potrdil Odbor za gospodarstvo. Obstaja namreč velika nevarnost, da niti Evropska komisija niti države članice ne bodo sposobne odločati o začasni uvedbi Sporazuma, temveč da bo o tem odločal naknadno čisto drug organ – Svet, brez upoštevanja mnenj članic. S kompromisom smo torej kupili mačka v žaklju.

Čeprav Slovenija ne podpira začasne uvedbe Sporazuma, bo to izrazila samo v mnenju, ne bo pa svojega mnenja podkrepila tudi načelno z vetom. V Levici menimo, da mora Slovenija zavzeti odločnejše stališče proti izsiljevanju in taktiziranju Evropske komisije, ki vztrajno in ob pomoči izdatno financiranih lobistov v državam članicam vsiljuje mehanizem ICS. Države članice EU imajo svoje sodne sisteme, ki izvajajo sodne postopke, zato ne potrebujemo nedemokratičnega arbitra, ki bo ščitil interese korporacij in kapitala, ogrožal pa javne storitve, dobrine in že uveljavljene standarde.

Deli.