Kdo si zatiska oči ob pojavih fašizma?

Neonacistični plakati, ki so bili v noči iz petka na soboto izobešeni v Velenju, niso presenečenje, ampak samo vrh ledene gore. V Levici smo večkrat opozarjali na organizirane skrajno desne skupine, ki obujajo fašistične ideologije, a se ne desnica ne sredina nista zganili.

Poslanec dr. Franc Trček je kot član Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) ves čas opozarjal na vse večjo aktivnost skrajno desnih skupin, med drugim tudi v Velenju. Franc Trček: “Ko sem kot član KNOVS povprašal o aktivnostih skrajnodesničarskih skupin, je bilo odgovor tudi s strani tistih, ki se s tem ukvarjajo, da problema ni in da je vse pod kontrolo.

Predsednik KNOVS je bil Branko Grims, ki je pri vodenju Komisije pogosto prekoračil pooblastila, medijski prostor pa izkoriščal za širjenje rasističnih in islamofobnih laži ter polresnic.

Tako koalicija kot desni del opozicije, na čelu z novim predsednikom državnega zbora Matejem Toninom, sta takšno ravnanje poslanca Grimsa s svojim molkom omogočala. Ne pozabimo tudi na dokumentarec Koalicija sovraštva, ki je že pred leti razkril določene povezave med neonacističnimi organizacijami in stranko SDS.

Predstavnik Levice dr. Trček je zato iz KNOVS protestno izstopil: “Ves mandat sem opozarjal na to, da je predsednik Grims dobesedno ugrabil komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in jo zlorabljal za politične interese SDS.”

Ob tem v Levici z velikim nelagodjem spremljamo tudi odziv vodstva RTV SLO, ki se je lotilo discipliniranja svoje novinarke, ki je opozorila na širjenje sovraštva in na povezave s stranko SDS. Ni mogoče zanikati, da v Sloveniji prav predstavniki te stranke najglasneje širijo skrajno desni diskurz.

Po vsej Evropi se krepijo skrajno desna in neofašistična gibanja, a si politične elite ob tem zatiskajo oči ali jih celo potihem spodbujajo.

Vendar ne status quo sredinskega konsenza ne poenostavljeni odgovori desnice niso rešitev za resnične probleme naše družbe: za naraščajočo družbeno neenakost in izginjanje socialne države.

To je izziv, ki čaka vse tiste, ki smo aktivni v družbenih bojih. Če ne bo uspelo nam, nas zgodovina uči, kaj sledi, ko se fašizem resnično razraste.

Deli.