Kandidatna lista Levice za evropske volitve 2019

Kandidatna lista Levice za evropske volitve 2019

Zakaj je Evropa danes takšna, kot je? Ne zato, ker bi si to želeli njeni prebivalci. Dvomi v Evropo, kot jo poznamo danes, so posledica njene nedemokratičnosti. Prebivalci nimajo vpliva pri ključnih zadevah, ki vplivajo na njihova življenja. Celo njihovi izvoljeni predstavniki v evropskem parlamentu imajo bore malo besede. Evropski uniji trenutno vladajo neizvoljeni birokrati Evropske komisije, njim pa narekuje tempo 80.000 lobistov, ki obkrožajo Bruselj. Mi pa verjamemo v drugačno Evropo. Takšno, ki bo na prvo mesto postavila interese svojih prebivalcev. Evropo, ki bo solidarna, socialna in okoljska!

Violeta Tomić, spitzenkandidatka Evropske levice na evropskih volitvah 2019

 

Predstavitve kandidatkov in kandidatk

Violeta Tomić

Violeta Tomić (1963) – Sem v Ljubljani živeča Belokranjka. Leta 1985 sem končala AGRFT in se leta 1987 zaposlila kot igralka v MGL. Od leta 2002 sem samozaposlena v kulturi. Sodelovala sem z vsemi institucionalnimi in neodvisnimi gledališči, za svoje delo sem dobila nekaj stanovskih nagrad. Od leta 2014 sem poslanka Levice v parlamentu. Trenutno sem predsednica odbora za kulturo ter članica odbora za kmetijstvo, odbora za Slovence v zamejstvu in po svetu ter mandatno-volilne komisije. Letos sem bila imenovana za glavno poročevalko za pravice LGBTI v Svetu Evrope in izbrana za spitzenkandidatko Evropske levice na prihajajočih volitvah v Evropski parlament.

dr. Sašo Slaček Brlek

dr. Sašo Slaček Brlek (1983) – Sem raziskovalec na Fakulteti za družbene vede, kjer se ukvarjam predvsem s teorijami javnega mnenja in spremembami novinarskega dela v digitalni dobi. Kandidiram, ker Evropska unija vse bolj krči prostor demokratičnega odločanja in državam vsiljuje neoliberalne politike. Evropa je potrebna temeljitih sprememb, ki bodo države povezale na temeljih demokracije, solidarnosti in nujno potrebnega prehoda v trajnostno gospodarstvo.

Ana Štromajer

Ana Štromajer (1988) – Živim v Kranju. Po izobrazbi sem magistrica politologije. Zaposlena sem kot strokovna sodelavka na Mladinskem svetu Slovenije. Pripadam generaciji, ki učinke politik Evropske unije še posebej občuti. Lažja mobilnost med državami, skupna valuta in brezplačni internet so učinki, ki nam jih obstoječa politična struktura prikazuje kot uspehe povezane evropske skupnosti. Vendar to ni dovolj. Mladi potrebujemo kvalitetne, varne zaposlitve, stanovanja in možnost dostojnega življenja. Ker moramo o skupni evropski prihodnosti odločati tudi mladi, kandidiram na evropskih volitvah.

dr. Danijel Rebolj

dr. Danijel Rebolj (1956) – Doma sem v Mariboru, oče dveh odraslih sinov, poročen z mladostno ljubeznijo. Moje najljubše prevozno sredstvo je eden najčudovitejših izumov človeka: kolo. Sem inženir gradbeništva, magister računalništva in informatike, doktor znanosti, profesor gradbene in prometne informatike na Univerzi v Mariboru, gostujoči profesor na Univerzi Stanford 2009, University College Cork 2015, TU Graz 2016, od maja 2011 do 2015 rektor Univerze v Mariboru. Med različnimi deli pretežno znanstvenega opusa se skriva tudi zbirka pesmi. Sem za enakost, bratstvo, solidarnost in dobrobit človeka in narave pred segregacijo, sebičnostjo in profiti korporacij.

Urška Lipovž

Urška Lipovž (1989) – Na dodiplomski stopnji sem končala študij sociologije – kadrovski menedžment, trenutno pa dokončujem podiplomski študijski program sociologije – študije spola. Zaposlena sem v Muzeju sodobne umetnosti kot receptorka. Ukvarjam se z eksperimentalno glasbo in organizacijo različnih kulturnih prireditev. Zanimajo me kultura, umetnost in glasba. Zavzemam se za odpravo neenakosti in izključevanja na podlagi spola in spolne orientacije ter za odpravo kapitalizma in patriarhalnih družbenih struktur v družbi.

Lovro Centrih

Lovro Centrih (1986) – Po rodu Ptujčan, že več kot 10 let živim in delam v Ljubljani. Sem samostojni podjetnik na področju grafičnega oblikovanja in odnosov z javnostmi. Aktiven sem tudi na področju mladinskega dela, neformalnega izobraževanja, človekovih pravic in dela z mladimi depriviligiranimi skupinami. Že več kot 15 let delam na evropskih projektih, predvsem mladinskih in razvojnih. Kandidiram, ker menim, da mora biti v Evropskem parlamentu v večji meri prisoten in slišan glas mladih, spoštovanja človekovih pravic in socialne enakopravnosti in enakosti.

Alma Rekić

Alma Rekić (1981) – Zaposlena sem v turizmu. Obožujem delo z ljudmi. Sem dvakratna kulinarična olimpijka, udeležila sem se štirih svetovnih prvenstev, sem mednarodna ocenjevalka in humanitarka. Kot licencirana Masterchef sodnica sem bila tri leta glavna žirantka v slovenski oddaji Masterchef. Ogromno delujem in pomagam v gostinskih šolah. Napisala sem tudi svojo kuharsko knjigo.

Luka Mesec

Luka Mesec (1987) – Sem iz Železnikov, živim v Ljubljani. V levičarsko-aktivistične kroge sem se vključil med študijem. Aktiven sem bil v študentskem društvu Polituss na FDV, v Fronti prekarcev, eni od prvih skupin, ki je opozarjala na problem prekarnosti, nazadnje pa sem bil koordinator Delavsko-punkerske univerze, ki je leta 2013 prerasla v samostojen Inštitut za delavske študije. Do izvolitve v DZ leta 2014 sem bil direktor tega inštituta, nato vodja poslanske skupine Združene levice, od ustanovitve skupne stranke leta 2017 pa koordinator Levice. Na Evropske volitve grem kot podporni kandidat na zadnjem mestu. Moj namen je prispevati k čim boljšemu rezultatu stranke in seveda k temu, da naša stranka dobi glas v Evropskem parlamentu. Evropsko unijo bomo morali korenito reformirati – ali pa je ne bo.

Deli.