Poskus kadrovanja SDS in lokalnih šerifov v javnih šolah tokrat zaustavljen!

V petek smo v Levici ob pomoči LMŠ s filibustrom (proceduralnim zavlačevanjem) blokirali sejo odbora za izobraževanje. Po policiji, medijih, kulturi in energetiki se SDS namreč loteva še vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter ostalih javnih izobraževalnih zavodov. Poseči namreč želi v sestavo šolskih svetov in zaposlenim odvzeti dva od petih predstavnikov v organu, ki sprejema najpomembnejše odločitve, kot sta imenovanje ravnateljev in glasovanje o kadrovskih načrtih. Odločilni vpliv na imenovanje vodstev šol bi SDS omogočil, da prihodnjim generacijam vsiljuje svojo konservativno in nacionalistično ideologijo!

Čeprav nam je uspelo zavleči sejo do 22h, po kateri odbor nima več dovoljenja za delo, je predsedujoča odboru Iva Dimic iz vrst NSi nadaljevala s sejo, ignorirala poziv predsednika Državnega zbora, jemala besedo razpravljalcem in silila naprej z glasovanjem, čeprav ni bilo nikomur več jasno, na kateri točki dnevnega reda smo se nahajali. Nadaljevanje seje po 22h smo zato obstruirali, podali protestno pismo in zahtevali zamenjavo predsedujoče odboru ter razveljavitev vseh sprejetih odločitev na odboru.

Danes je predsednik Državnega zbora odločil, da je petkova seja potekala neregularno in zavrnil uvrstitev zakona na končno glasovanje na decembrski plenarni seji.

Vladi torej ni uspelo zakona na hitro zriniti skozi proceduro. To pomeni več časa za organiziranje nasprotovanja s strani zaposlenih v šolstvu, pedagoških strokovnjakov, zaskrbljenih staršev in vseh ostalih, ki nočemo, da šole postanejo še eno polje strankarskih manipulacij in rušenja dobro delujočih sistemov za parcialne politične cilje.

Stališče Levice je jasno: šolski delavci so tisti, ki najbolje poznajo svoje vzgojno-izobraževalne institucije in njihove varovance in jim je njihovo normalno delovanje najbolj v interesu. Odločilni glas naj imajo zaposleni, ne SDS in lokalni šerifi!

Deli.