Ob osvoboditvi Juliana Assangea

Po poročanju portala Wikileaks je Julian Assange izpuščen iz zapora in na poti nazaj v rodno Avstralijo, po sklenitvi pogoditve z ZDA.

S tem se končuje 5 let trajajoč pripor v samici strogo varovanega zapora Belmarsh in 12 let, odkar se je Assange zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, na begu zaradi pregona oblasti.
V Levici smo skozi leta vedno podpirali prizadevanja za osvoboditev Juliana Assangea in se udeleževali shodov v njegovo podporo. Dokler je bil na begu, smo se zavzeli, da mu Republika Slovenija dodeli politični azil, leta 2021 pa smo ga skupaj z Edwardom Snowdenom in Chelseo Manning nominirali tudi za Nobelovo nagrado za mir.
Zato smo danes veseli za osvoboditev novinarja in urednika, ki je postal simbol razkrivanja početja politikov in poveljnikov ter boja za obveščenost in prost pretok informacij.

In hkrati smo danes veseli za človeka, ki pooseblja boj za bolj transparenten svet. Ki se pravkar vrača k ženi in otrokoma, ki jih ni nikoli imel priložnost videti drugače kot izza rešetk, in ki ima prvič po 12 letih možnosti zaživeti kot svoboden človek.

Deli.