Julian Assange za zdaj ostaja v Združenem kraljestvu

Sodišče v Angliji je danes zavrnilo zahtevo po izročitvi Juliana Assanga v ZDA, kjer mu grozi pregon zaradi vohunjenja in izdajanja državnih skrivnosti s potencialno zaporno kaznijo do 170 let.

Kot opozarja Glenn Greenwald (novinar, ki je asistiral Edwardu Snowdenu pri razkritju kršitev ameriških in britanskih obveščevalnih agencij), sodišče v Londonu izročitve ni zavrnilo na osnovi varovanja medijske svobode, pravice javnosti do obveščenosti in avtonomije novinarskega dela – v tem pogledu Združeno kraljestvo ostaja verni zaveznik ZDA in njenih pohodov na Bližnjem vzhodu in drugod po svetu.

Sodišče je izročitev zavrnilo zaradi poraznega duševnega in telesnega zdravja ter bojazni samomorilnosti pri Assangeu.

Trpka ironija je, da je Assange prišel v tako občutljivo stanje natanko po zaslugi pregona britanskih oblasti, pred katerim se je najprej za sedem let zatekel na ozemlje ekvadorskega veleposlaništva v Londonu. Potem ko mu je sredi leta 2019 Ekvador odrekel politični azil, pa je odrezan od sveta pristal v strogo varovanem zaporu Belmarsh, kamor britanske oblasti zapirajo posameznike, ki jih obravnavajo kot največje grožnje državni varnosti.

Čeprav pozdravljamo za zdaj dobljeno bitko – ZDA so že napovedale, da se bodo na razsodbo pritožile – pa se ni še nič zares spremenilo. Ameriška in britanska režima sta odgovorna za sistematične kršitve človekovih pravic ter vojnega in humanitarnega prava. Odgovorna sta za brezštevilne primere pobojev nedolžnih civilistov, pa naj gre za strojnične rafale z vojaških helikopterjev, napade z droni, atentate ali oboroževanje lokalnih milic in vojsk, zapletenih v dolgoletne medetnične spopade.

Kot zaveznica ZDA in Združenega kraljestva v NATO paktu smo za smrti, begunce in spopade soodgovorni tudi mi. Naša vlada pa nas namerava z nakupom oklepnikov, vojaških transportnih helikopterjev in druge opreme za misije v tujini potegniti še globlje v to krivdo.

Proti taki politiki se moramo zoperstaviti tam, kjer lahko kaj naredimo. To pomeni zaustaviti 780-milijonski orožarski nakup in onesposobiti hlapčevsko vojaško in diplomatsko politiko našega državnega vrha.

Več na: www.prepovedanireferendum.si

Deli.