Bravo, Jeremy Corbyn!

Čestitamo Jeremyju Corbynu, ki je na včerajšnjih volitvah v Veliki Britaniji ubranil svoj dolgoletni londonski volilni okraj.
Corbyn je letos prvič kandidiral kot samostojni kandidat, proti laburistični stranki, ki je popolnoma izgubila svojo pot. Vodstvo laburistov je med drugim sankcioniralo Corbyna pod pretvezo obtožb o antisemitizmu zaradi njegovih stališč do Palestine. Poudarjamo, antisemitizma je bil obtožen politik, ki je dolgoletni aktivist proti vojnam in za globalno pravičnost.
Kot protikandidata Corbynu je vodstvo laburistov nastavilo človeka, ki je lastniško in menedžersko povezan z mrežo privatnih klinik. Te za javni denar opravljajo storitve namesto vedno bolj osiromašenega in privatiziranega britanskega zdravstvenega sistema (NHS). To je še ena oblika dvoživkarstva: ko imaš kot izvoljen politik pravico odločanja o usodi zdravstvenega sistema, od razkosanja katerega boš imel neposredno materialno korist, ki lahko seže v milijone funtov.
Opisani primeri demonstrirajo, kakšne negativne učinke prinaša politično okolje, ki pristaja na logiko taktičnega glasovanja za manjše zlo: “Volite za laburiste, ker bodo malo manj podpirali genocid in privatizirali zdravstvo od torijcev.”
Zato še enkrat pozdravljamo izvolitev Jeremyja Corbyna in peščice drugih neodvisnih kandidatov po državi. V političnem okolju, kjer vladata enoumje in obsojenost na izbiro manjšega zla, je vsak glas za alternativo pomemben. Razkriva namreč, da bi lahko bilo drugače.

 

 

Deli.