Grozi nam izguba osnovnih zdravstvenih pravic!

V Levici zahtevamo sklic nujne seje Odbora za zdravstvo, povod zanjo pa so grožnje s krčenjem pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ignoranca in neaktivnost vlade Janeza Janše sta pripeljali do tega, da se napovedujejo izločitev bolnišnične prehrane, nenujnih reševalnih prevozov, zobozdravstva za odrasle ter oftalmoloških storitev iz seznama pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja.

V času zdravstvene krize, ki je za nami, je vlada dobesedno zanemarila sistemsko urejanje področja zdravstvenega varstva. Generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj je zato Ministrstvu za zdravje predlagal izločanje določenih pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Najranljivejšim in predvsem starostnikom bi tako odvzeli pravico do prevozov, ki je ključna za tiste, ki živijo v regijah brez javnega prevoza in nimajo možnosti za pomoč prositi sorodnikov. Očala si bodo, sodeč po napovedih, najrevnejši lahko kupovali po bencinskih črpalkah, medtem ko bo v bolnišnici jedel tisti, ki si bo hrano lahko plačal. Zobozdravstvo za odrasle, ki se je v preteklosti že močno privatiziralo, s tem ko se je preko podeljevanja koncesij ustvaril notranji trg, bi zdaj dokončno prenesli v zasebno sfero.

Krčenju košarice pravic se je potrebno odločno upreti. Epidemija, neaktivnost in nesposobnost vlade ne moreta biti izgovor, da se zdravstveni sistem, ki nas je obvaroval v času epidemije, zdaj opustoši. Vlada ni zagotovila proračunskega financiranja ZZZS, vlada ni zagotovila dodatnih injekcij javnim zdravstvenim zavodom, ki se soočajo z izgubami, niti ni zagotovila dodatnih prostorskih in kadrovskih kapacitet za domove za starejše občane.

Zato v Levici vlado pozivamo, da:

  • pripravi program dokapitalizacije zdravstvenih ustanov;

  • v javne zavode napoti in zaposli dodaten zdravstveni kader;

  • zagotovi proračunsko varovalko preko katere se bo financiral ZZZS;

  •  pripravi predlog ukinitve nepravičnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja;

  •  in na koncu, da ostro nastopi proti vsakršnim poskusom krčenja pravic iz obveznega    zdravstvenga zavarovanja.

Javno zdravstvo s svojo infrastrukturo in kadri je edina ločnica med državami, ki so se z epidemijo soočile uspešno in tistimi, ki se niso. Zato je potrebno ta sistem krepiti in vanj investirati, ne pa ga siromašiti in izgube prenašati na uživalce pravic, tako da se jim pravice jemlje.

Za pravičen, solidaren in univerzalen javni zdravstveni sistem!

Deli.