Vlada kos za kosom privatizira javno zdravstvo!

Vlada Janeza Janše in lobisti privatnikov iz vrst NSi so odločeni, da razkosajo javno zdravstvo in rešijo problem čakalnih vrst na način, da jih skrajšajo na samo tiste paciente, ki si bodo lahko privoščili drage elitne storitve!

Vendar so dovolj pametni, da tega ne bodo storili z enim destruktivnim zamahom – namesto tega korak za korakom uvajajo drobne in v javnosti nezaznavne spremembe, ki širijo obseg privatnih zdravstvenih dejavnosti in njihovo financiranje iz javne blagajne, na ta način pa izpodkopavajo javno zdravstvo.
V tokratnem paketu “protikoronskih” ukrepov so tako:
  1. Pravna podlaga za to, da se javnim zavodom odvzame dogovorjeno financiranje programov, če ti v času epidemije niso bili izvedeni. Javne zavode, ki so nosili breme koronakrize se bo kaznovalo tako, da se njihove programe prenese privatnikom. Po možnosti takšnim, pri katerih v popoldanskem času delajo isti zdravniki, ki dopoldan delajo v javnem zdravstvenem zavodu. Zadostoval bo zgolj aneks k obstoječi pogodbi, v katerem bo zamenjano ime izvajalca. Javnim zavodom tako ostanejo stroški dela in poslovanja, ne bodo pa prejeli plačila programov – to je načrt za popolno in načrtno opustošenje javnega sistema.
  2. Podaljšanje razpisa za financiranje privatnikov. Ti si že manejo roke in komaj čakajo, da poberejo najbolj donosne operacije in postopke. Javni zavodi zasebnikom na razpisu ne bodo mogli konkurirati, ker v javnem sistemu manj možnosti za izkoriščanje zaposlenih in izigravanje zakonodaje na področju delovnega prava in zdravstvenega naročanja.
  3. Novo lajšanje pogojev za to, da je ima nekdo status odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti. Trenutno je potrebno za to imeti licenco in leta relevantnih delovnih izkušenj. Oni te pogoje brišejo, kar pomeni, da bo nek zasebni izvajalec lažje zaposlil nosilca zdravstvene dejavnosti in bil upravičen do pridobivanja poslov iz prejšnjih dveh točk.

Vlada nas s svojimi protisocialnimi politikami korak za korakom vodi v amerikanizacijo javnega zdravstva. Na eni strani drage elitne storitve za tiste, ki si jih bodo lahko privoščili. Na drugi še daljše čakalne storitve in ukinjanje storitev za vse ostale. To nikakor ni ureditev, h kateri bi kdorkoli izmed nas smel pristati – zaradi svojega osebnega zdravja in zdravja družbe kot celote.

 

Deli.