JASTREBI NISO DOBRODOŠLI!

Izjava PS ZL ob obisku Victorie Nuland, namestnice ameriškega državnega sekretarja, zadolženo za evropske in evrazijske zadeve.

Danes popoldan bosta predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade dr. Miro Cerar sprejela pomočnico ameriškega državnega sekretarja, zadolženo za evropske in evrazijske zadeve, Victorio Nuland.

Nulandova je na evropski turneji z zelo jasnim namenom, da članice EU prepriča v zaostrovanje odnosov z Rusko federacijo. V trenutku, ko se drugi sporazum iz Minska vendarle začenja uresničevati in so se spopadi v Vzhodni Ukrajini umirili, bo Victoria Nuland prepričevala evropske politike, naj ohranijo in zaostrijo gospodarske sankcije proti Rusiji in da naj omehčajo svoja stališča do oboroževanja kijevskega režima.

Pred nedavnim so evropsko javnost pretresle žaljivke Victorie Nuland na račun EU, ki jih je izrekla v pogovoru z ameriškim veleposlanikom v Ukrajini. Skoraj nihče pa se ni odzval na navedbe, ki kažejo na aktivno vlogo ZDA pri nasilnem prevratu v Ukrajini in oblikovanju t.i. proevropske vlade A. Jacenjuka, ki ga je Nulandova v objavljenem pogovoru ljubkovalno imenuje »Jac«.

V Združeni levici smo prepričani, da Slovenija ne sme sodelovati v prizadevanjih za ohranitev prevlade evroatlantskih držav. To bi bilo v nasprotju z zavzemanjem za enakopravne odnose med narodi in blaginjo vsega svetovnega prebivalstva. Zato jastrebi, kot je Victoria Nuland, pri nas niso dobrodošli.

Obenem izražamo začudenje nad dejstvom, da bosta namestnico državnega sekretarja sprejela oba najvišja predstavnika države.

V Združeni levici ob tej priložnosti ponavljamo svoja stališča, da:

  • morata Nato in EU ustaviti svoje geopolitične projekte v Vzhodni Evropi, vključno z vzhodnim partnerstvom in pridružitvenimi sporazumi z vzhodnoevropskimi državami, ki njihovim prebivalcem ne prinašajo usodo »Zahodnega Balkana«, večnacionalnim državam, kot je Ukrajina, pa celo vojno;
  • se morata tako Nato kot EU nehati vmešavati v državljansko vojno v Ukrajini in se vzdržati vseh dejanj, ki bi kakor koli podpirala vojaško reševanje krize;
  • mora EU odpraviti gospodarske sankcije proti Ruski federaciji, posebej tiste, ki veljajo za ozemlje Krima in s katerimi se prikriva vloga zahodnih sil pri destabilizaciji Ukrajine in normalizira sodelovanje skrajno nacionalističnih in neofašističnih elementov v ukrajinski vladi in oboroženih silah;
  • morajo EU in mednarodne finančne institucije vsem prebivalcem gospodarsko uničene Ukrajine, predvsem pa prebivalcem Doneške in Luganske oblasti, ki so jih prizadeli spopadi, zagotoviti pogoje za obnovo in razvoj, namesto da jih podreja interesom zahodnega kapitala in upnikov, ki v zameno za finančno »pomoč« uvajajo radikalne neoliberalne reforme.

Ljubljana, 18.03. 2015

Foto: AFP-JIJI

Deli.