Janševa koalicija s tiho podporo SD potrdila 780-milijonski orožarski posel

Današnja obravnava zakona, s katerim Janševa vlada 780 milijonov, ki jih Slovenija krvavo potrebuje za soočanje z zdravstveno, socialno in gospodarsko krizo, zapravlja za nepotrebno orožje, se je začela z izjavo poslanca Nove Slovenije: “Krščanski demokrati nismo naklonjeni javni razpravi.”

Ker se Tonin in vlada zavedata, da je orožarski zakon proti volji in interesom ljudi, so hiteli, skrivali podatke in bežali od javne razprave, ki je nujna, saj gre za vprašanje prihodnosti in razvoja naše družbe. 

V tem trenutku, ko vlada ob 4,2 milijardni proračunski luknji reže 22 milijonov na raziskavah in razvoju, ko namenja 100 milijonov premalo za javno zdravstvo, je vsem jasno, da 780 milijonov zapravljenih za orožje pomeni, da ne bo denarja za 12 tisoč postelj, ki manjkajo v domovih za starejše, za 10 tisoč manjkajočih stanovanj in za nujne investicije v javnost zdravstvo in razvoj.

Netransparentnost, mešetarjenje in sprejemanja zakona proč od oči javnosti so le uvertura v preplačila in korupcijo, ki so stalnica pri vseh dosedanjih nabavah orožja. Še posebej, ko orožje kupuje Janez Janša.

Odločitev za orožje predstavlja napačno izbiro prioritet v najslabšem možnem trenutku: ob začetku drugega vala epidemije, ko bomo nujno potrebovali okrepitev zdravstvenih kapacitet, in na predvečer gospodarske krize, ki grozi z milijardnimi primanjkljaji in upadom BDP. 

V Levici smo trdno odločeni, da za družbo in prebivalce in prebivalke Slovenije škodljive oboroževalne načrte vlade zaustavimo. Danes so se nam pri nasprotovanju zakonu pridružili v Listi Marjana Šarca in Stranki Alenke Bratušek, Socialni demokrati (SD) pa so Janšev orožarski posel z vzdržanim glasom tiho podprli. 

V prihodnjih tednih in v naslednjih fazah zakonodajnega postopka bo Levica naredila vse, da do tega orožarskega posla ne pride. Če naša pobuda za posvetovalni referendum ne uspe in če bo tudi zakon dokončno potrjen na plenarni seji, v Levici ne izključujemo možnosti zakonodajnega referenduma.

Deli.