Pod parolo “debirokratizacije” zgolj novi davčni odpustki za bogate

V rebalansu proračuna za leto 2020 je načrtovan kar 4,2 milijardni primanjkljaj. Prišlo bo do 1,4 milijardnega upada davčnih prihodkov, poleg tega pa bo samo za sanacijo posledic epidemije potrebnih 3,1 milijarde evrov dodatnih proračunskih sredstev. Če hočemo ohraniti javni zdravstveni in pokojninski sistem in druge stebre socialne države ter doseči razvojni preboj, bo treba zagotoviti nove davčne priliv, ki ne bodo bremenili najšibkejših, temveč premoženje bogatih in dobičke korporacij.

A vlada Janeza Janše očitno stopa na drugačno pot. Pot, ki bo na račun davčnih odpustkov bogatim in kapitalu dodatno izčrpala državni proračun in dolgoročno osiromašila javno socialno in razvojno infrastrukturo. Po načrtih za nesmiselne 780 milijonske nakupe orožja, strateški svet pod vodstvom Ivana Simiča, pod parolo debirokratizacije predlaga nove davčne odpustke za bogate.

Namesto da bi poskrbeli za 90.000 brezposelnih, jih posebej skrbi usoda peščice lastnikov luksuznih vozil, zato predlagajo ukinitev luksuznega davka pri motornih vozilih, ter usoda peščice milijonarjev, zato predlagajo uvedbo šestega dohodninskega razreda z davčno osnovo nad milijon evrov, pri katerem bi bila stopnja obdavčitve 10%, tako da bodo najbogatejši obdavčeni po najnižjih stopnjah, še občutno nižjih od tistih, po katerih so obdavčeni najbolj revni (16%).

Predlagajo tudi dvig splošne dohodninske olajšave iz 3.500 evrov na 4.000 evrov, kar bi v največji meri koristilo zavezancem z najvišjimi dohodki, prav nič pa najbolj revnim zavezancem, ki že v trenutni ureditvi koristijo povišano splošno olajšavo, ki znaša več kot 4.000 evrov.

Poleg tega predlagajo znižanje davkov na kapitalske dohodke fizičnih oseb iz 27,5% na 25%, pri oddajanju nepremičnin v najem pa še zvišanje normiranih odhodkov s 15 na 30 %. Namesto, da bi mladim in drugim socialno ogroženim priskrbeli dostojna in cenovno dostopna stanovanja, bodo znova poskrbeli za lastnike nepremičnin, ki služijo  z oddajanjem – tem se bo znižala tako davčna osnova kot davčna stopnja, pri čemer se bo zato davek v največji meri znižal tistim, ki z oddajanjem zaslužijo največ, v najmanjši meri pa tistim, ki z oddajanjem zaslužijo najmanj.

Povrh vsega pa bi radi z uvedbo socialne kapice najbogatejšim zaposlenim s plačami nad 6.000 evrov bruto znižali prispevke za socialno varnost. Na račun odpustkov bogatim bodo torej osiromašili javno zdravstveno in pokojninsko blagajno, in to v času,  ko se zaradi epidemije in gospodarske krize soočata z drastičnim izpadom dohodkov.

V preteklih letih smo bili priče številnim davčnim reformam, ki so pod krinko »razbremenitve srednjega razreda« uvajali davčne odpustke za bogate. Janševa vlada pa se sploh več ne trudi, da bi davčne ukrepe prikazala kot reformo v korist običajnih ljudi. Gre zgolj še za brezsramno rezanje davkov elitni kasti najbogatejših.

Eden od redkih predlaganih ukrepov, ki pomeni korak v pravo smer, pa je 20% obdavčitev dobičkov fizičnih oseb iz naslova trgovanja s kriptovalutami. Ti do zdaj v nasprotju z dobički iz trgovanja z delnicami ali drugimi vrednostnimi papirji sploh niso bili obdavčeni. Poleg tega pa je prav danes, 16.9. 2020, Komisija za nadzor javnih financ na predlog Levice izglasovala sklep, da vlada pripravi zakonski predlog za obdavčitev dobičkov fizičnih oseb iz naslova trgovanja virtualnih valut.

Deli.