Za golfom na Mavriciju tiči privatizacija javnega zdravstva

Golf na Mavriciju in vedno nove informacije o počitnikovanju Janeza Janše v družbi milijonskih dobičkarjev med dobavitelji medicinske opreme niso samo zgodba o bogataših na mondenih lokacijah. To je zgodba o tem, kako je sprega političnih elit z lobisti privedla do tega, da je razkosavanje in odtekanje denarja iz javnega zdravstva postalo poglavitna politična usmeritev te vlade.
1️⃣ V tej vladi so privatnikom na široko odprli vrata za služenje s hitrimi testi. Prvo mesto je bilo rezervirano za dolgoletnega prijatelja vlade Marka Bitenca, ki so mu že v času prve vlade dodeljevali koncesije brez razpisov. Od marca lani do februarja letos je bil Bitenc član svetovalne skupine za covid, ki je dajala priporočila glede testiranj, s katerimi je Bitenčev Zavod zdravje prek javne blagajne zgolj od novembra lani zaslužil več kot tri milijone evrov.
2️⃣ Še hujši primer zaslužkarjev s testi so “kriptobojzi” z rajskih otokov, tako imenovani poslovneži, ki so se proslavili s piramidnimi shemami in kriptogoljufijami. Eden od teh poslovnežev je tudi Luka Lah, nekdanji član podmladka SDS.
3️⃣ Zavarovalnice so v času epidemije še naprej pošiljale položnice za dopolnilno zavarovanje, medtem ko se zdravstvene storitve sploh niso izvajale. Upokojenec s 400 evri pokojnine je plačeval položnico za 35 evrov, od katere ni imel nič. Zavarovalnice pa so z nakopičenimi premijami v tem času kupovale privatne zdravstvene in diagnostične centre ter počasi konsolidirajo trg.
4️⃣ Namesto ukrepanja je vlada zahtevala, da se (manjši) del sredstev nameni za razpis, kjer bodo zbrana sredstva razdelili zasebnim zdravstvenim centrom, po možnosti takšnim, ki so v lasti taistih zavarovalnic. To je legalizirano pranje denarja.
5️⃣ V času te vlade minister za zdravje vodi najzahtevnejši resor v državi, ob strani pa še malo dela v Splošni bolnici Jesenice in v UKC Ljubljana. To počne ponoči in med vikendi, čez teden pa z bolnišnicama komunicira kot minister.
6️⃣ V času te vlade je zdravnik dvoživka (zdravnik, ki hkrati dela v javnem zavodu in privatno) odletel operirat v Namibijo in od tam prišel z okužbo, nadaljeval z delom in ogrožal paciente. Operira tudi na Hrvaškem. Njegovi pacienti pravijo, da ga je v tujini in v privatnih klinikah veliko lažje dobiti. Za svoje početje ne bo kaznovan, minorno kazen bo plačal UKC Maribor, bolje rečeno vsi mi, ki to bolnišnico financiramo.
7️⃣ V Levici smo vsa leta kritizirali zdravnike dvoživke, a v času te vlade smo ostali odprtih ust. Lažno štempljanje za redni delovni čas, med katerim se je opravljalo delo pri privatnikih. In to na ortopedski, kjer so čakalne vrste najdaljše. Hkratno delo v javni ustanovi in privatno ustvarja konflikt interesov na sistemski ravni. Samo v letu 2019 so zdravniki dvoživke zunaj svoje ustanove oddelali za 8 tisoč delovnih dni!
8️⃣ Ta vlada želi ukiniti skupščino ZZZS, v kateri imajo večinski glas predstavniki nas zavarovancev ter namesto tega uvesti čisto zavarovalništvo, ki bo zasledovalo samo še profitni interes.
9️⃣ Ta vlada želi deregulirati lekarniško mrežo in iz Slovenije narediti zaostalo državo tretjega sveta, kjer se ljudje zdravijo v lekarnah in ne pri zdravnikih s potrebnim strokovnim znanjem.
🔟 Ta vlada je načrtno spodkopavala blagajno ZZZS, in čakala do zadnjega hipa, da zavodu v času epidemije finančno pomaga – celo do točke, da so se pojavile ideje o krčenju košarice zdravstvenih storitev. Vlada javno zdravstveno blagajno drži na aparatih in razkosava po drobnih kosih. Lansko leto je končala s primanjkljajem v višini 87 milijonov evrov.
Takšna politika je samouresničujoča prerokba: bolj kot uničujejo javno zdravstvo, več imajo argumentov, da je javno zdravstvo potrebno nadomestiti. Ampak njihova alternativa je amerikanizacija zdravstva: elitno zdravstvo za tiste, ki si ga lahko privoščijo, in razdejanje za vse ostale.
Za čakalne vrste obstaja samo ena rešitev: močno in robustno javno zdravstvo!
Deli.