Janša bi posrednike, provizije in dobičkarje zaščitil z novimi kršitvami zakonov

Po razkritju dokumentov, pritiskov in političnih dogovorov pri nabavi zaščitne opreme je jasno, da so koalicijo Janeza Janše pri nabavah zaščitne opreme bolj kot reševanje življenj zanimale provizije v koruptivnih posredniških poslih.

Namesto neposrednih nabav pri proizvajalcih, k čemur je pozivala Levica,  je  vlada z ministrom Počivalškom na čelu lagala, da zakonodaja omogoča zgolj nakup prek “slovenskih posrednikov”. Taka predpis seveda ne obstaja, neposredni nakupi so možni neposredno, vladna odločitev za nakupe prek posrednikov pa je bila očitno sprejeta zato, da bi lahko izplačevali več 10 milijonske provizije tistim, ki so politično povezani z vladajočimi strankami.

Da so bile cilj provizije, dokazujejo razkrite osebne povezave, številni politični pritiski in dogovori vidnih predstavnikov vlade in koalicije, ki so posle dodeljevali točno določenim podjetjem, ne glede na njihove reference, ceno in kvaliteto opreme. Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Jelka Godec, Lojze Peterle, Marjan Podobnik in nenazadnje žena predsednika vlade Urška Bačovnik Janša so bili vsi dokumentirano ujeti pri osebnem posredovanju pri poslih z zaščitno opremo.

Koalicija Janeza Janše zdaj poskuša posrednike, provizije in vojno dobičkarstvo zaščititi z vsemi sredstvi. Da bi se izognili parlamentarni preiskavi, ki jo je napovedala stranka LMŠ (in podprla vsa opozicija), so preiskovalno komisijo proti sebi sklicali – sami. Da bi se izognili policijski preiskavi, so zamenjali direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada. In da bi se izognili neodvisni presoji njihovih ravnanj, skušajo z več kot 80 stranskim poročilom, ki so ga o sebi napisali sami, obesiti vso krivdo na prejšnjo vlado.

V Državnem zboru, so pravkar ponovno pokazali, da so za obrambo stališča “Janez Janša ni ničesar kriv” pripravljeni uporabiti vsa sredstva. Odboru za gospodarstvo, ki obravnava vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme, so namreč predlagali sklep, za katerega je Zakonodajno-pravna služba v svojem mnenju zapisala, da zanj “ni pravne podlage ne v Ustavi, ne v zakonu in tudi ne v Poslovniku”. To je še en dokaz, da Janeza Janšo in njegove pajdaše ne zanimata ne ustava, ne zakoni, ampak zgolj oblast in milijoni.

Deli.