Janez Janša naj ne pametuje Afganistancem

Janez Janša je včeraj izjavil, da EU ne bo ponavljala napake iz leta 2015 in odpirala migracijske poti za begunce iz Afganistana – ti naj se raje vojskujejo proti talibanom.

Napaka EU ni ukvarjanje z begunci, ampak to, da so mnoge evropske države napadle Afganistan in se za 20 let zapletle v drago, smrtonosno in zdaj tudi izgubljeno imperialistično vojno, ki je begunski val zgolj zaostrila. Janez Janša naj zato Afganistancem ne pametuje o branjenju države, ki jo je Slovenija pomagala razrušiti:

1️⃣ Od leta 2004 do letos smo bili pomožna milica v okviru okupacijskih sil in izgubili vojno, za katero smo vse skupaj porabili okoli 60 milijonov evrov.
2️⃣ Namesto več razvojne pomoči smo v Afganistan poslali več kot 18 tisoč avtomatskih pušk, minometov in raketometov s pripadajočim strelivom, ki je sedaj pristalo v rokah talibanov.
3️⃣ Čeprav se situacija na terenu že leta ponovno zaostruje, so naši varnostni organi obravnavali Afganistan kot “varno državo” in zavračali prošnje za azil, begunce pa potiskali nazaj v roke nasilni hrvaški policiji in v zasnežena taborišča v bosanskih gorah.
Vlada naj namesto nabiranja poceni političnih točk na strašenju pred begunci izpolni svoje mednarodne in humanitarne zaveze do tistih, ki bežijo z *vojnih* območij. Slovenija pa naj izstopi iz NATO pakta, ki je leta 2001 napadel Afganistan in se izkazal za popolnoma nezmožnega sanirati krizo, ki jo je povzročil.

Bombardiranje in okupacija držav ne prinaša miru in blagostanja, zgolj nove begunske krize.

Deli.