V Levici Janeza Poklukarja ne bomo podprli

Danes ob 14h Državni zbor odloča o Janezu Poklukarju, kandidatu za novega ministra za zdravje. V Levici ga ne bomo podprli.

Ta vlada je namreč zavozila vse, kar se je dalo na področju javnega zdravja. Ljudje so delali bolni brez odločb ali polnih nadomestil. Sistem sledenja stikom je razpadel. Hitri testi se uporabljajo na napačen način. Omejitev gibanja na občine in policijska ura ne koristita ničemur. V domovih za starejše se je zgodila tragedija. Predvsem pa vlada načrtno podfinancira preobremenjeno javno zdravstvo in ga s tem pripravlja za razkosanje in privatizacijo.
V takšni situaciji nikakor ne mislimo podpreti kandidata, ki za največji problem zdravstva razglasi “demografska gibanja in življenjski slog ljudi”.
V Sloveniji imamo podfinanciran in kadrovsko podhranjen zdravstveni sistem, za katerega namenjamo enega najnižjih deležev proračuna v Evropski uniji. Namesto da bi vzroke in rešitve videl v obsegu financiranja, se izgovarja na demografijo in krivi življenjski slog ljudi.
Čeprav se prikazuje kot nestrankarski kandidat, je takšen pogled popolnoma v skladu z logiko delovanja te vlade. Starajoče prebivalstvo tako postane nekakšno objektivno dejstvo, zaradi katerega bo potrebno “prilagoditi potrebe”, torej zmanjšati košarico zdravstvenih storitev. Nezdrav življenjski slog pa nova priložnost za prelaganje krivde na ljudi, medtem ko se bo nadaljevalo utapljanje javnega zdravstvenega sistema. Kar bo seveda privedlo do poslabšanja zdravja za veliko večino prebivalstva, ki si ne bo mogla privoščiti zasebnikov.

Pravi kandidat za zdravje bi priznal napake in napovedal drugačno politiko. S Poklukarjem pa ne dobivamo ministra za zdravje, ampak nekoga, ki bo naslednje leto in pol omogočal nadaljevanje politik nesposobne in protisocialne vlade. Da bi dobili pravega ministra za zdravje, se moramo najprej znebiti trenutne oblasti.

 

Deli.