Janez Janša in Matej Tonin na skrivaj politizirata vojsko

Vlada Janeza Janše poskuša na skrivaj odpreti vrata za politizacijo Slovenske vojske s predlogom zakona, po katerem so pripadniki rezervne sestave Slovenske vojske lahko člani političnih strank.

Politizacija vojske predstavlja nevaren proces, v katerem bi lahko posamezne politične stranke načrtno prevzemale dele osrednjega državnega represivnega aparata.

Ta sprememba ni bila nikoli javno napovedana niti ni omenjena nikjer v obrazložitvah zakona. Na to, da ni predlog podprt z enim samim argumentom, je opozorila tudi Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora.

Določba, ki bi omogočila pripadnicam in pripadnikom rezervne sestave v političnih strankah, bi odprla vrata vojske zlasti za člane (skrajno)desnih političnih strank, ki se že danes zbirajo v raznih kvaziosamosvojiteljskih, strankarsko obarvanih paravojaških društvih.

Predlagana določba je še toliko bolj problematična, ker lahko
v obrazložitvi člena preberemo namero po zamenjevanju stalne sestave Slovenske vojske »pri varovanju meje« z rezervnim sestavom, kar lahko vodi v legalizacijo paravojaških vard. Nekateri pripadniki teh vard v maskirnih uniformah že pohajajo po državnih mejah v protizakonitem lovu na begunce.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je to možnost napovedal že v svoji predstavitvi za ministra marca 2020, ko je izjavil: »Če se v nekih vardah združuje več sto pripadnikov in so ti pripadniki pripravljeni patruljirati po južni slovenski meji, potem ne vidim razloga, zakaj te posameznike ne bi vključili ob primerni usposobljenosti, ob varnostnem preverjanju, v uradne strukture Slovenske vojske.«

Predlagana odprava prepovedi članstva pripadnic in pripadnikov rezervne sestave v političnih strankah bi to nedvomno omogočila.

V Levici zato predlagamo zelo jasen in enostaven amandma k zakonu: predlagana sprememba se črta!

Deli.