Janez Cigler Kralj mora popraviti krivico oškodovanim študentom

Na današnji nujni seji odbora za delo je bil sprejet sklep Levice, ki vladi Janeza Janše nalaga, da mora v 15 dneh zagotoviti, da bodo vsi študenti in dijaki, ki so v obdobju od 28. 1. do 19. 2. delo opravljali za manj kot 5,89 evrov bruto, prejeli povračilo zaradi neustrezno določene minimalne bruto urne postavke. Ocena Študentske organizacije Slovenije je, da sta ministrstvo za delo in minister Cigler Kralj zaradi zamude pri usklajevanju minimalne urne postavke študente delavce oškodovala za približno 100 tisoč evrov. 

Ministrstvo urne postavke ni določilo pravočasno

Ne glede na izgovore pristojnega ministrstva ostaja jasno, da minister, pristojen za delo, ob spremembi minimalne plače ni določil novega zneska minimalne bruto urne postavke, kot to določa zakonodaja. Da bo minimalna plača v letu 2021 znašala 1024,24 evra bruto, je minister napovedal na novinarski konferenci 19. 1. 2021. Že naslednji dan je minister podpisal novi znesek minimalne plače, ki je bil objavljen osem dni kasneje. Zato ne pristajamo na razlago, da so bili postopki za določitev nove višine urne postavke za študente sproženi pravočasno, saj je bil novi znesek minimalne plače ministrstvu znan najkasneje 19. 1. 2021, podzakonski akt pa bi moral biti objavljen najkasneje 28. 1. 2021, skupaj z novim zneskom minimalne plače za leto 2021. Nesprejemljivo in v nasprotju z zakonom je, da je ministrstvo s predpisanim postopkom po lastnih trditvah začelo šele 28. 1.  2021, čeprav je že 19. 1. 2021 sprejelo odločitev, 20. 1. 2021 pa tudi uradno določilo nov znesek minimalne plače za leto 2021.  

Da postopki za določitev nove višine urne postavke niso bili sproženi pravočasno, se je danes strinjala tudi večina poslancev, ki je glasovala za sklep, da se napaka popravi, študentom, ki so delali za prenizko plačilo, pa se izplača razlika za nazaj. 

Študenti so bili oškodovani

Vsak, ki je od 28. 1. do 19. 2. delal za postavko, nižjo od 5,89 evra bruto, je bil oškodovan za razliko od prejetega plačila do 5,89 evra bruto. Nedopustno je, da je prišlo do te zamude, sploh v kontekstu tega, da vlada Janeza Janše v osmih protikoronskih paketih ni sprejela ukrepa, ki bi pomagal množici študentov, ki so izgubili delo, s katerim so se preživljali. 

Upoštevajoč 8-urni delavnik, so bili študentje, ki so delo opravljali za minimalno plačilo, oškodovani za 3,28 evra na dan. To morda ne zveni veliko, a delavec študent, ki je delo za minimalno urno postavko opravljal na delovne dni od 28. 1. do 19. 2., je bil oškodovan za 52,48 evra ali za dobro tretjino tega, kar je vlada namenila študentom v drugem valu epidemije.  

Zavrnjena sta bila poziva, da naj vlada študentom v naslednjem PKP zagotovi nadomestilo za izgubljeni dohodek in za pravično uskladitev minimalne postavke za občasno delo upokojencev

Koalicija je povozila predloge sklepov, s katerimi smo vlado pozvali, da v naslednjem PKP končno uveljavi nadomestilo za izgubljeni dohodek z naslova študentskega dela, kar smo v Levici in v drugih opozicijskih strankah predlagali prav pri vsakem protikoronskem zakonu, a vlada teh predlogov ni upoštevala. V Levici bomo ob sprejemanju naslednjega protikoronskega paketa pri tem še naprej vztrajali. 

Prav tako je bil zavrnjen sklep, da se minimalna urna postavka za občasno delo upokojencev v neto znesku izenači z minimalno postavko za delavce študente. S tem smo sledili pozivu Sindikata upokojencev, da se mora s 1. 3. z minimalno plačo uskladiti tudi minimalna urna postavka za začasno in občasno delo upokojencev. Ta trenutno znaša sramotnih 3,67 evra neto na uro. S pozivom ministrstvu smo hoteli doseči, da se ta urna postavka v neto znesku uskladi z minimalno urno postavko, ki jo prejemajo delavci študenti. V Levici ne vidimo razloga, da bi razlike v plačilu veljale še naprej, a ministrstvo v tem ne vidi problema. Napovedalo je, da se bo razlika v plačilu še povečala in bo znašala 1 evro na uro v neto znesku. 

 

Deli.