Janez Cigler Kralj ostaja minister

Koalicijska večina je z glasovanjem ob interpelaciji zaščitila ministra Janeza Ciglerja Kralja. Z 38 glasovi za in 44 proti ostaja minister.

Cigler Kralj v 17 urah ni odgovoril, zakaj ni zagotovil možnosti izolacije starostnikov izven domov starejših občanov, kar je s sklepom že 21. julija predlagala strokovna skupina. Ni pojasnil, zakaj se je testiranje zaposlenih v domovih starejših začelo dva meseca in pol po tem, ko je k rednemu testiranju pozvala strokovna skupina. Prav tako ni pojasnil, zakaj do danes ignorira zahteve sindikata in opozicije, da se vsem okuženim zagotovi 100-odstotno nadomestilo, da na delo ne bodo več prihajali, če imajo simptome ali sumijo, da so kužni.

Te napake, za katere je minister objektivno odgovoren, so povzročile, da je imela Slovenija v drugem valu rekordno število nepotrebnih presežnih smrti. Da se je od skupno 20 tisoč oskrbovancev v domovih starejših občanov okužila več kot polovica, umrlo pa jih je dva tisoč. To je 58 odstotokov vseh smrti zaradi covida v Sloveniji, kar je visoko nad povprečjem držav OECD. Od tistih, za katere je bila bolezen usodna, jih je torej več kot polovica umrla kar v domovih, v katerih so bivali, nastanjeni v rdečih conah. To pomeni, da nikoli niso prišli do ventilatorjev in intenzivne nege.

Deli.