Namesto dolgotrajne oskrbe bi minister Cigler Kralj “dodelal” dopolnilno zavarovanje za nove dobičke zavarovalnic

Zgolj en teden po tem, ko so predstavniki pristojnih ministrstev za zdravje in za socialne zadeve predstavili Zakon o dolgotrajni oskrbi, se je minister Cigler Kralj distanciral od ključnih rešitev predlaganega zakona. V Novi Sloveniji so ponosno razglasili, da pod njihovo vladavino ne bo novih davkov – bi nam pa zato raje naprtili nove ali dražje položnice po vzoru tistih za dopolnilno zavarovanje.

Nova Slovenija, ki ves čas najbolj zavzeto uveljavlja interese komercialnih zavarovalnic, je tudi tokrat pokazala svoj pravi obraz. Vztrajno in redno so minirali vsak poskus ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki bi razbremenil najrevnejše in v sistem financiranja zdravstva vnesel solidarnost. Zdaj gredo še korak naprej. Namesto da bi dopolnilno zavarovanje ukinili, predlagajo, da se ga enostavno prekopira v sistem dolgotrajne oskrbe. S tem bi ponovno potegnili najkrajšo najrevnejši plačniki dolgotrajne oskrbe, najbolj pa bi profitirale komercialne zavarovalnice, katerih verna sluga v Državnem zboru je Nova Slovenija. Ne pozabimo, da je eden od direktorjev Vzajemne, Matjaž Trontelj, tudi član Nove Slovenije in še nedavno njen kandidat za ministra za zdravstvo.

V času krize koronavirusa so komercialne zavarovalnice kopičile dobičke od zbranih premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, medtem ko se zdravstvene storitve niso izvajale. Premije so vsako leto višje, zdaj pa bi zavarovalnicam Nova Slovenija zagotovila še dodaten vir profitov iz žepov delovnih ljudi. Nismo priča kapitulaciji politike pred kapitalom, priča smo temu, da kapital sam dobesedno kroji politiko.

Tovrstnim protisocialnim napadom pod pretvezo strokovnosti in skrbi za starejše bomo v Levici ostro nasprotovali.

Deli.