Izpustite Ismeta Kiliça!

V petek, 4. oktobra, se je pred zaporom v Kopru odvil shod za osvoboditev turškega državljana in aktivista stranke Die Linke Ismeta Kiliça, ki je bil neupravičeno pridržan ob vstopu v Slovenijo. Podlaga za njegovo prijetje je mednarodna tiralica, ki jo je za njim izdala turška vlada, kljub statusu političnega azilanta in državljanstvu, ki ju je pridobil v Nemčiji. Zahtevamo njegovo takojšnjo izpustitev iz pripora.

Ismet Kiliç je bil v Turčiji opozicijski politični aktivist, večkrat pridržan zaradi sindikalnega in protivojnega delovanja. Pred 22 leti je moral zapustiti Turčijo zaradi režimskega pregona, v odsotnosti pa je bil obsojen na zaporno kazen. Nemčija je leta 1998 odobrila njegovo prošnjo za politični azil, leta 2008 pa mu podelila še nemško državljanstvo. 

Protesta v Kopru se je udeležil tudi Andrej Hunko, poslanec Die Linke v nemškem zveznem parlamentu, ki sporoča: “Izjemno sem začuden nad trajanjem priprtja. Glede na vsebino dokumentov je jasno, da gre za politični pregon. Izkušnje iz drugih držav kažejo, da bi bil lahko postopek zaključen hitro in uspešno.”

Turčija ob izdaji takšnih tiralic namreč niti ne računa na to, da ji bodo druge države izročale svoje državljane. Kazen za njihovo delovanje je že sam “izročitveni pripor”, ki lahko v skladu z mednarodnim pravom po besedah Kiliçevega odvetnika traja do 30 mesecev. S tako kaznijo skušajo turške oblasti omejevati gibanje in svobodo pobeglih političnih nasprotnikov.

Violeta Tomić, poslanka v Državnem zboru, pa opozarja: “Ismet Kiliç je v slabem fizičnem stanju in ne razume, kako se lahko to dogaja. Ne pozabimo, da je nemški državljan. Zadeva lahko konča na evropskem sodišču za človekove pravice, ki bo Sloveniji ponovno odredilo kazen zaradi takšnih postopkov.”

Nesprejemljivo je, da Turčija zlorablja Interpolove tiralice za ustrahovanje nasprotnikov režima. Še bolj nesprejemljivo je, da je Republika Slovenija med državami, ki sodelujejo v političnem preganjanju, ki ga vodi Erdoganov režim. Kljub potrdilom o azilu in nemškem državljanstvu Kiliç tako ostaja v krempljih slovenskih sodnih mlinov. Zahtevamo, da se pripor nemudoma odpravi.

Deli.