Izjava za medije: POSLANCI ZDRUŽENE LEVICE Z NUJNO SEJO PRISTOJNIH ODBOROV ZA ZAŠČITO NOVINARJEV IN MEDIJEV PRED REPRESIJO

PS ZL odločno obsoja represivno preganjanje novinarskih delavk in delavcev v Sloveniji. Vsi kazensko preganjani, predkazensko preiskovani in ovadeni novinarji, novinarka Dela Anuška Delić, novinar Televizije Slovenija Erik Valenčiča, novinarka Meta Roglič in novinar Peter Lovšin z Dnevnika, so raziskovali teme, ki so v interesu slovenske javnosti: organiziranje neonacističnih in rasističnih gibanj ter prikrite povezave med temi gibanji, obveščevalno službo in skrajno desnimi političnimi strankami.

Ključna naloga medijev – biti “psi čuvaji” demokracije – je v obstoječem sistemu ogrožena dvakrat. Mediji so organizirani kot podjetja in zato podvrženi tržnim pritiskom. Novinarski delavci so zaposleni v vse bolj negotovih, prekarnih oblikah, zato so vse bolj odvisni od ekonomskih in političnih centrov moči. Po drugi strani pa je demokratični nadzor oblasti, ki naj bi ga mediji opravljali, pri nas lahko kazensko preganjanj zaradi odsotnosti zakonodaje, ki bi ščitila poročanje v javnem interesu.

Pregon omenjenih novinarskih delavcev in delavk, ki so preverjali informacije v javnem interesu, je zato hud poseg v avtonomijo njihovega dela in svobodo medijev. Novinarke in novinarje, ki delujejo in objavljajo informacije v interesu javnosti, je treba zaščititi pred kazenskim pregonom, hkrati pa zakonsko urediti zaščito in anonimnost vira. Vlado pozivamo, da po hitrem postopku poišče rešitve, ki bodo preprečile nadaljevanje kazenskih postopkov, ki zaradi razkritja tajnih podatkov v interesu javnosti zoper novinarje že potekajo.

Na podlagi 48. člena Poslovnika Državnega zbora bo poslanska skupina Združena levica danes vložila zahtevo za sklic skupne nujne seje Odbora za pravosodje ter Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo z naslednjo točko dnevnega reda: kazensko preganjanje novinarjev zaradi domnevne izdaje tajnih podatkov.

Na seji se bomo v PS ZL zavzeli za čim hitrejšo spremembo kazenske zakonodaje, ki bo omogočila, da se kazenski postopki, ki že tečejo, nadaljujejo po zakonu, ki je za obdolžence ugodnejši, dolgoročno gledano pa novinarski delavci in delavke ne bodo več kazensko preganjani pri svojem raziskovalnem delu in poročanju, ko gre za razkritja v javnem interesu (260. člen), anonimnost njihovih virov pa bodo zakonsko zaščitena.

Ljubljana, 29.01.2015

Deli.