Izjava za javnost: Sklic nujne seje Odbora za finance in monetarno politiko s točko dnevnega reda “Privatizacija Aerodroma Ljubljana, d.d., Telekoma Slovenije, d.d. in drugih podjetij v državni lasti”

Ljubljana, 26. 9. 2014

V okviru prizadevanj za zaustavitev privatizacije je poslanska skupina Združene levice zahtevala sklic nujne seje Odbora za finance in monetarno politiko, ki bo v sredo, 1. oktobra, ob 14. uri. Za sklic smo se odločili, ker nam ni uspelo pridobiti podpore poslancev vladne koalicije za sklic izredne seje, na kateri bi lahko državni zbor neposredno odločal o preklicu lanskega sklepa, ki je omogočil prodajo. Upamo, da se bodo javnost in poslanci na seji celovito seznanili s posledicami dosedanjih prodaj in da se bo nova koalicija jasno opredelila glede njenega nadaljevanja.

Ker odločitev o nadaljevanju prodaje ni v pristojnosti vlade, bomo državnemu zboru obenem predlagali, da razveljavi lanski sklep o soglasju k odtujitvi naložb, ki je pravna podlaga za prodajo. Razveljavitev seveda velja zgolj za naprej. Pričakujemo, da bo državni zbor o tem predlogu odločal na 1. redni seji v novembru, in upamo, da ne bo prepozno za rešitev Telekoma pred prevzemom. Izkušnje iz tujine namreč kažejo, da se ob podreditvi telekomunikacijskih podjetij neprimerno večjim tujim korporacijam drastično zmanjša število delovnih mest in odpravi avtonomija podjetja pri razvoju storitev.

Združena levica zavrača sedanji način upravljanja državnih podjetji v okviru SDH-ja, ki jih obravnava zgolj kot finančne naložbe, ne pa kot najpomembnejša slovenska podjetja z ogromnim razvojnim in kadrovskim potencialom. Privatizaciji ne nasprotujemo, zato ker bi podpirali slabe prakse iz preteklosti, ko so bila državna podjetja izkoriščena za izvajanje strankarskih projektov in ko so jih množično izčrpavali različni strankarski kadri. Državno lastnino branimo, zato ker je lahko izhodišče za načrtno vodenje posameznih panog in vsega gospodarstva v skladu z dolgoročnimi razvojnimi cilji in za prenos oblasti v podjetjih iz rok uprave v roke zaposlenih.

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na predstavnika koalicije Združena levica za odnose z javnostmi:
Nikola Janović Kolenc, m: 031 607 871, e: info@zdruzena-levica.si.

Deli.