28 let od izbrisa

Na današnji dan mineva 28 let od sramotnega množičnega izbrisa prebivalcev Slovenije iz registra stalnih prebivalcev, ki ga je pod vodstvom notranjega ministra Igorja Bavčarja izvedla osamosvojiteljska vlada Lojzeta Peterleta.

Z birokratskim manevrom je vlada mnogim pripadnikom bivših jugoslovanskih republik preprečila ali močno otežila bivanje. Čez noč je bilo iz registra izbrisanih 25.671 prebivalcev Slovenije.

Danes, skoraj tri desetletja po enem izmed izvirnih grehov slovenske osamosvojitve, je še vedno na delu enaka retorika o “pravih” in “nepravih” ljudeh.

Medtem ko nam je lahko menjava oblasti, ki smo ji pravkar priča, v opozorilo, kako malo je potrebno, da preidemo od gole retorike, namenjene razpihovanju v medijih in na družbenih omrežjih, k dejanskim ukrepom, ki imajo moč, da uničujejo življenja ljudem.

Sporazum, ki ga te dni podpisujeta desnica in del liberalne sredine, že navaja “ureditev razmer v policiji” in “dosledno spoštovanje azilnega postopka” med ključnimi ukrepi nastajajoče vlade.

Deli.