Levica Celje: In memoriam Ivan Grobelnik “Ivo”

V 102. letu starosti je umrl tovariš Ivo Grobelnik “Ivo”.

Širša javnost ga je poznala predvsem po junaškem dejanju, ko je v noči s 14. na 15. december 1944 skupaj s šestimi tovariši pred usmrtitvijo osvobodil 127 zapornikov iz zloglasnega celjskega Starega piskra. Zgodovinarji akcijo označujejo kot edinstveno dejanje, kakršnih v času druge svetovne vojne ni bilo ne v Sloveniji, ne v Evropi.
V zadnjih letih svojega življenja je bil Ivo dejaven v Združenju borcev za vrednote NOB Celje, skupaj z Muzejem novejše zgodovine Celje pa je z namenom javne promocije vrednot NOB izdal knjigi Harmonika, škarje in Stari pisker in Stari pisker – resnice in laži, v kateri opisuje svoje življenje s poudarkom na junaški akciji leta 1944.
Leta 2004 mu je takratni predsednik države dr. Janez Drnovšek, podelil častni znak svobode, leta 2007 je s strani Mestne občine Celje prejel srebrni celjski grb, leta 2019 pa ga je celjski mestni svet na predlog LO Levice Celje razglasili za častnega meščana Celja.

Spoštovani Ivo, bil si in ostal boš zgled prihodnjim generacijam.

Matija Kovač, občinski svetnik Levice v Celju: Poslovil se je heroj Ivo Grobelnik. Leta 2017 je zazvonila neznana številka. “Sem slišal, da me je nekdo predlagal za častnega meščana in na občini sem dobil tvojo številko.” Povabil me je k sebi v dom starostnilov v Štore, me založil s knjigami in življenjskimi modrostmi. Tistega leta moj predlog ni uspel. Leta 2019 po uspešni nominaciji pa spet zvoni, zdaj že znana telefonska: “Tole pa moramo proslavit! Gremo v Stari pisker, baje imajo dobre rebrce.” Poleg ostrine misli in filmskega življenjepisa, si bom Iva zagotovo zapomnil tudi po humorju.

Deli.