Interpelacija zoper ministra Aleša Hojsa

V Levici smo napisali in v sodelovanju s strankami opozicije LMŠ, SD, SAB in NeP danes vložili interpelacijo zoper ministra Aleša Hojsa. V interpelaciji mu očitamo:

  1. odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi,
  2. odgovornost za prekomerno uporabo represivnih sredstev in policijsko nasilje na protestih v Ljubljani,
  3. protiustavno omejevanje človekovih pravic  z aktivacijo 9. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije,
  4. nezakonito politizacijo in militarizacijo policije,
  5. ponižujoč, ignorantski in nestrokoven odnos do splošne javnosti, protestnikov, zaposlenih v policiji, predstavnikov sindikatov, informacijske pooblaščenke, varuha človekovih pravic in strokovne javnosti, ki na kakršenkoli način opozarjajo na protiustavno in nezakonito ravnanje ministra,
  6. nezakonito zaposlovanje v policiji,  grožnje z odpovedjo delovnega razmerja predstavnikom sindikatov in zaposlenim v policiji, ki opozarjajo na nepravilnosti,
  7. sum storitve kaznivega dejanja oziroma opustitve dolžnega ravnanja z neprijavo kaznivega dejanja ministra Vizjaka, s katerim je bil seznanjen.

Na podlagi naštetih in utemeljenih razlogov in ob upoštevanju dejstva, da je minister že pred 15 meseci nepreklicno odstopil s funkcije ministra za notranje zadeve, vlagatelji interpelacije o delu in odgovornosti ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa predlagamo Državnemu zboru Republike Slovenije, da Aleša Hojsa odreši agonije in ga razreši s funkcije ministra za notranje zadeve.

Deli.