Škodljiva direktiva o avtorskih pravicah na ciljni ravnini

Danes je predvidena opredelitev držav članic do predloga stališča Evropskega sveta, o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. V Levici izražamo nezadovoljstvo nad pomanjkanjem javne razprave, zaradi česar ni jasno, kako se bo do predloga direktive opredelila naša vlada. Stališče Levice medtem ostaja jasno: ukrepi, ki jih predvideva direktiva, so nesorazmerni, nepraktični in ne bodo dosegli zadanega cilja, medtem ko bodo imeli škodljive posledice za vsakdanje spletne uporabnike in medijsko okolje.

Kljub mesecem pogajanj za zaprtimi vrati predlog direktive ohranja oba najbolj sporna člena: 11. člen, ki omogoča davek na spletne povezave, in 13. člen, ki predvideva uvedbo samodejnih filtrov na platformah za nalaganje vsebin.

Če pogledamo potek pogajanj od osnutka do osnutka, potem vidimo, da meseci tajnih pogajanj niso bili toliko namenjeni iskanju kompromisov in umiku najbolj spornih določil, ampak zamegljevanju izhodiščnega predloga v vedno manj jasno govorico. V primeru, da bosta člena 11 in 13 potrjena, bosta ogroženi tako spontana kreativnost interneta, ki jo tvorimo njegovi vsakdanji uporabniki, kakor tudi pomembna družbena vloga, ki jo opravlja splet kot prostor pretoka medijskih vsebin.

V Levici zato napeto pričakujemo izid današnjega glasovanja in upamo na negativen izid. V primeru, da temu ne bo tako, že zdaj napovedujemo svojo aktivno udeležbo v množičnih mobilizacijah ob zaključnem krogu glasovanj o končnem predlogu, ki bo predvidoma potekalo v marcu in aprilu 2019.

Deli.