Samo še korak do konca interneta, kot ga poznamo

To sredo so odločevalski organi Evropske unije uskladili dokončni predlog reforme avtorskega prava na enotnem digitalnem trgu. Tekom večmesečnih usklajevanj je postajalo besedilo vedno bolj nejasno, vendar v svojih posledicah nedvoumno: direktiva ogroža internet, kot ga poznamo. Zadnja realna priložnost za zaustavitev predloga je zaključno glasovanje v Evropskem parlamentu, ki bo potekalo v mesecu marcu ali aprilu – tik pred evropskimi volitvami.

Z novo direktivno bo praktično vsaka spletna platforma kazensko odgovorna za vso nanjo naloženo vsebino. Spletne strani bodo prisiljene začeti uporabljati zahtevne, nepraktične in nezanesljive avtomatične spletne filtre, v strahu pred sankcijami pa bodo ravnale maksimalno restriktivno. Vsakdanji uporabnik spleta bo kriv, dokler ne dokaže svoje nedolžnosti.

Direktiva prav tako uvaja davek na povezave (link tax), ki uvaja možnost licenčnih dovoljenj za deljenje vsebin, brez resnega premisleka, kakšen vpliv bo to imelo za medijsko krajino in pravico državljanov do obveščenosti.

Namen direktive ni bila nikoli razrešitev vprašanja pravičnega povračila za ustvarjalce avtorskih vsebin, ampak služenje specifičnim interesom.

Poseben problem predstavlja zapis direktive, ki je postajala vedno bolj nejasna skozi mesece pogajanj med odločevalci ter lobističnimi prerivanji med zastopniki interesov založnikov in spletnih gigantov. Veliko bo tako odvisno od sodišč, ki bodo imela končno besedo, prav tako pa bodo izpostavljena legalističnim pritiskom največjih igralcev.

Edina realistična priložnost za zaustavitev direktive je vseevropska mobilizacija prebivalcev in spletnih uporabnikov. V preteklih letih smo jih imeli kar nekaj: ACTA, TTIP, CETA…

Stateškega pomena je, da bo glasovanje potekalo tik pred začetkom volilne kampanje za evropske volitve. Zdaj je čas, da razgrnemo mrak lobističnih interesov in netransparentnih odločevalskih procesov, ki tako zaznamujeta Evropsko unijo. Kdor želi spremeniti internet iz odprte knjižnice znanja v vir dobičkov in nadzora, ta nima kaj delati na vrhovih oblasti.

Deli.