Potrjena vpletenost slovenskih vojakov v incident na meji

Uradna preiskava policije je potrdila sum, da sta pred nekaj tedni vojaka Slovenske vojske dejansko namerila cev avtomatske puške v 32-letnega domačina med sprehajanjem ob slovensko-italijanski meji.

Preiskava je tako potrdila dve stvari. Prvič, nasprotovanje Levice širitvi pooblastil vojske je popolnoma upravičeno. Vojska z razlogom nima policijskih pooblastil. V konkretnem primeru gre za nedopustno kršitev zakona in prekoračitev pristojnosti vojske, ki sme delovati na meji zgolj v mešanih patruljah in na način, da izvajanje vseh postopkov prepušča policiji. Vlada, ki hoče ta pooblastila še razširiti, nas miri, da bi dodatna pooblastila veljala samo za obmejni pas. Naj nam bo torej v tolažbo, da se lahko znajdemo pred cevjo v glavo zgolj ob prehodu meje, ne pa tudi v notranjosti države?

Drugič, gre samo za še enega v vrsti primerov, kako vlada pred javnostjo skriva informacije. Matej Tonin je še pred zaključkom uradne preiskave ali pa celo z vednostjo, da so dejstva drugačna, načrtno zavajal in vnaprej zanikal, da bi bilo karkoli narobe.

S tem je še enkrat več dokazal, kar uspešno dokazuje iz afere v afero: Matej Tonin je popolnoma neprimeren in nekompetenten za opravljanje funkcije ministra.

Deli.