In memoriam Hervin Khalaf

12. oktobra so proturške paravojaške enote prestregle vozilo, iz njega so izvlekli žensko ter pričeli udrihati po njenem telesu in glavi s kovinskim predmetom. Nato so jo skalpirali in na koncu ustrelili v čelo. Hervin Khalaf je bila brutalno umorjena civilistka v prvih dneh turške invazije na sever Sirije.

Hervin Kalaf je bila tudi sovoditeljica kurdske stranke FSP, po poklicu inženirka gradbeništva, ena od ustanoviteljic Fundacije za svobodno znanost in podpredsednica komisije za energetiko v regiji Jazira. Predvsem pa je bila 35-letna Kurdinja borka za mir, človekove pravice ter strpnost med kristjani, Arabci, Kurdi in ostalimi skupinami v etničnem mozaiku Sirije. Zato je morala umreti.

Umor Hervin Khalaf je vojni zločin in načrtni udarec prizadevanjem za strpno in enakopravno sobivanje narodov in religij na Bližnjem vzhodu.

Je tudi novo opozorilo, za kaj vse je Republika Slovenija soodgovorna kot zaveznica Turčije v okviru NATO pakta in pasivna spremljevalka geopolitičnega dogajanja, čigar edino vodilo v zunanji politiki je to, da se ne želi nikomur zameriti z dvigovanjem lastnega glasu.

V Levici smo zato pozvali klub slovenskih parlamentark, naj obsodi brutalni umor in politični atentat na svojo stanovsko sovrstnico iz Sirije. Prav tako vztrajamo na pozivu slovenski vladi, naj obsodi turško vojno nasilje in obračunavanje s Kurdi v avtonomni regiji Rožavi.

Jin – Jiyan – Azadi!

Deli.