Študentom in dijakom odvzeta dva meseca brezplačnih voženj!

Integrirani javni potniški promet, ki deluje v sklopu Ministrstva za infrastrukturo, je včeraj dijake in študente obvestili z novico na svojem portalu, da ne bodo v poletnih mesecih izvedli brezplačno podaljšanje veljavnosti subvencioniranih vozovnic. Pri tem so na IJPP kot razlog za nepodaljšanje subvencioniranja brezplačnih vozovnic za dijake in študente navedli ukrepe zoper virus COVID-19, ki so terjali dvomesečno prepoved prevozov in zaradi tega izpad prihodkov.

Ministrstvo za infrastrukturo za zagato, v kateri so se znašli študenti in dijaki, nima rešitve. Preko Twitterja ministrstvo sporoča le, da razumejo prevoznike, s katerimi zaradi izpada finančnih dohodkov in skrbi, kako bo jeseni, niso mogli doseči dogovora za izvedbo brezplačnega podaljšanja vozovnic.

Iz odgovora ministrstva je očitno, da nimajo posluha za potnike, le za prevoznike. Naj spomnimo, da gre za prevoznike, ki so zaliti z milijoni državnih subvencij, in med katerimi so prenekateri zaposlene voznike goljufali z neplačevanjem prispevkov za poklicna zavarovanja, jih silili v delo v neprimernih delovnih pogojih in šikanirali njihove sindikalne predstavnike.

Ti prevozniki so sedaj predstavljeni kot žrtev, ki dijakom in študentom ne morejo zagotoviti nekaj brezplačnih voženj v času, ko ti sploh ne študirajo in so večinoma doma, hkrati pa so zaradi krize ostali brez prenekatere možnosti za študentsko delo.

V Levici nasprotujemo ukinitvi brezplačne poletne vozovnice. Način, na katerega odgovorni na ministrstvu in prevozniki rešujejo problem, je nedopusten. Breme reševanja prevoznikov namreč prenašajo na študente, dijake in druge uporabnike javnega potniškega prometa.

Ali bo država omogočila za dijake in študente potnike poleti brezplačni javni prevoz ali ne, je politična odločitev. V Levici od ministra Jerneja Vrtovca pričakujemo, da se manj ukvarja z dogovarjanjem z Uberjem in s širitvami obvoznic ter da zagotovi brezplačni javni prevoz za dijake in študente v času poletnih mesecev!

Deli.