Evroposlanci skrajne desnice se lahko od Janeza Janše marsikaj naučijo

Foto: Kabinet predsednika vlade RS

 

Janez Janša je danes sprejel na obisk delegacijo evropskih poslancev v iz vrst skupine Identiteta in demokracija. ID je poslanska skupina, ki združuje 71 evroposlancev oziroma tisto desetino, ki zastopa najbolj nacionalistična in rasistična stališča v 705-članskem Evropskem parlamentu.

V njihovih vrstah najdemo avstrijske svobodnjake, nemško AfD, francoski RN z Marine le Pen in italijansko Ligo z Matteom Salvinijem.

To so stranke, ki jim je uspelo zajadrati val nezadovoljstva, ki ga je povzročilo desetletje gospodarske krize in varčevalnih ukrepov v Evropi. Namesto da bi odgovornost za rastočo družbeno neenakost in prepad med bolj in manj razvitimi državami članicami videli v neoliberalnem ustroju in politikah EU preteklega desetletja, so se desničarji odločili pokazati s prstom na migrante in begunce.

Vsej svoji populistični in vihravi retoriki navkljub skrajna evropska desnica torej opravlja koristno vlogo za vladajoče elite. Odvrača pozornost od dejanskih vzrokov za družbene probleme in namesto tega podpihuje občutek izgube varnosti in stabilnosti ter ljudi zapleta v spore okoli družbenih manjšin in priseljencev. Ampak niso migranti in begunci tisti, ki so privatizirali banke, zaprli in odpeljali podjetja ter paralizirali javno zdravstvo do čakalnih vrst, ki se raztegujejo v leta.

Med temi manjšinami je zlasti ena družbena skupina postala tarča evropskih rasistov in nacionalistov: muslimani. Islamofobija je v tem tisočletju osrednja ideologija, okoli katere gradijo svojo politično strategijo. Na tej osnovi jim je uspelo modernizirati svojo pojavo. Rasiste srepih pogledov, ki niso skrivali svojega antisemitizma, zanikanja holokavsta in nacističnih simpatij, je nasledila generacija politikov z olepšano javno podobo, ki svoja prepričanja gladijo z leporečjem o evropski identiteti, krščanski dediščini, gospodarski rasti, javni blaginji in družbeni varnosti, ki da jih vse ogrožajo begunci in migranti.

Ampak za svoje uspehe se lahko skrajna desnica zahvali tudi mainstream politiki. V neštetih dnevnopolitičnih situacijah širom Evrope smo bili vedno znova priča vladajočim desnosredinskim in levosredinskim politikom, ki so se zbali rastočih rejtingov skrajne desnice in zato začeli kopirati njihove teme in retoriko. Vse, kar so s tem dosegli, je, da so dali večjo legitimnost in javno pozornost idejam skrajne desnice, kot bi jih bile deležne sicer.

Nekaterim pa se je ta manever tudi posrečil. SDS in Janez Janša s svojo mrežo satelitskih medijev in spletnih nadlegovalcev, uvozom alt-right vsebin z zahoda in političnih strategij z vzhoda ne potrebuje nikakršne konkurence z desne, saj v celoti zaseda in dominira ta prostor.

Zato tudi srečanje med Janezom Janšo in evropskimi desničarji ne preseneča. Uradno gre za študijski obisk, ki ga evropske poslanske skupine opravljajo v državi, ki trenutno predseduje Evropski uniji. Verjamemo, da se lahko evropski nacionalisti in rasisti od SDS marsikaj naučijo.

P. S. Čez dva tedna bo na študijskem obisku tudi poslanska skupina Evropske levice. Raje kot Janeza Janše bodo obiskali mejo na Kolpi, kjer so domačini Bele krajine že od leta 2015 obdani z žicami in ograjami, varuhi meje pa kršijo humanitarne konvencije in pravice beguncev, ki bežijo iz držav, kot je Afganistan, ki so jih tudi naši voditelji pomagali razrušiti.

Deli.