Cepivo proti virusu HPV naj bo vsem dostopno (pobuda v občini Litija)

Občinska svetnica Levice v Litiji Kaja Mlakar Agrež je na občinski seji dne 10. junija vložila pobudo, da naj občina Litija za svoje prebivalce financira brezplačno cepljenje proti virusu HPV za dečke.

Virus HPV je eden izmed glavnih povzročiteljev raka materničnega vratu pri ženskah, skupaj z drugimi možnimi okužbami pa je vpleten v devet odstotkov vseh primerov rakavih obolenj pri ženskah in v en odstotek pri moških.

Od leta 2009 so deklice v Sloveniji pri starosti dvanajstih let upravičene do brezplačnega (neobveznega) cepljenja proti virusu HPV.  Za starejše ženske, ki bi se želele cepiti, je to cepljenje samoplačniško, prav tako pa za moške, ne glede na starost.

Ker je cepljenje prostovoljno in omejeno, še dolgo časa ne bomo dosegli kolektivne imunosti. Če bi v program sofinanciranja vključili tudi dečke, ki so prav tako prenašalci, bi bistveno hitreje dosegli kolektivno imunost proti okužbam z najpogostejšimi in najnevarnejšimi tipi humanega papiloma virusa. Prav tako pa bi z omenjenim ukrepom dosegli precepljenost moških, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Če bi cepili proti HPV tudi dečke, ne bi samo zmanjšali pojavnosti HPV pri moških, temveč tudi pri ženskah. Največji problem, ki ga ta virus povzroča pri ženskah, so predrakave spremembe na materničnem vratu. S presejalnim programom za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu nam je sicer uspelo učinkovito znižati pojavnost raka, ne pa tudi samih predrakavih sprememb. Te pa so zelo pogoste tudi pri mlajših ženskah in terjajo operativni poseg, ki pri hujših primerih destabilizira maternični vrat in lahko vodi v komplikacije pri nosečnosti.

Če želimo čim prej zajeziti posledice, ki jih s sabo nosi humani papiloma virus, moramo omogočiti brezplačno cepljenje za oba spola. Cepljenje obeh spolov izvajajo v Avstriji, Avstraliji, Kanadi, Švici, ZDA na Češkem in na Hrvaškem. Na uvedbo se pripravljajo na Norveškem, v Angliji in Nemčiji. Nekatere slovenske občine so sicer cepljenje dečkov že uvedle na lastno pest in z lastnimi finančnimi sredstvi. Dokler ne pride do zadovoljive sistemske ureditve na državni ravni, predlagamo, da se tej skupini pridruži tudi Litija.

Deli.