Poskusi političnega vplivanja na delo preiskovalnih organov so nedopustni!

Vlada Janeza Janše si na vsak način želi podrediti Nacionalni preiskovalni urad, policijo, medije in celo tožilstvo. Nove “obvezne” usmeritve ministra v nepreklicnem odstopu Aleša Hojsa pomenijo prekoračitev pooblastil ministra, grobo kršitev zakonodaje in nov politični pritisk na delo neodvisnih preiskovalnih organov. 

Kot razkrivajo mediji, je notranji minister Aleš Hojs prvemu možu slovenske policije Andreju Juriču odredil, da opravi revizijo določenih kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu. V Levici se pridružujemo enotnemu mnenju stroke – ministru zakonodaja ne omogoča poseganja v kriminalistične preiskave, ki jih usmerjajo in vodijo tožilci.

Prav takšne pa so preiskave, ki si jih je za tarčo izbral notranji minister. Tako rekoč vse primere NPU namreč usmerja pristojno tožilstvo; glede na težo kaznivih dejanj je to navadno specializirano državno tožilstvo. Več kot očitno je, da je Hojsov namen vplivanje in pritisk na delo tožilstva in nadaljevanje lova na čarovnice v NPU.

V oči bode tudi dejstvo, da je minister v odstopu odredil revizijo točno določenih že zaključenih primerov, tistih, katerih epilog kriminalističnih preiskav nikakor ni bil po godu stranki SDS. Z revizijo bi se očitno rad dokopal do pomembnih informacij v policijskih spisih, informacij, ki bi jih v prihodnje v svojem političnem delovanju in za obračunavanje s skrbno izbranimi tarčami lahko zlorabljala stranka SDS.

Pri tem ni zanemarljivo, da se stranka SDS preko ministra Simonitija pravkar pospešeno ukvarja s spremembami medijske zakonodaje, s pomočjo katerih želi poleg javne RTV SLO v jesenski ofenzivi finančno ošibiti in si podrediti tudi komercialne medije, ki so ji trn v peti. Zato ne preseneča, da je del zahteve po reviziji že zaključenih kriminalističnih preiskav uperjen prav proti medijski hiši Pro Plus, ki jo Hojs javno napada in obtožuje monopola.

V Levici najostreje obsojamo protizakonita dejanja notranjega ministra v odstopu, ki so še eden v vrsti precedenčnih in nedopustnih napadov na neodvisnost institucij in s tem na demokratično ureditev naše države. Proti takšnemu delovanju se bomo še naprej borili z vsemi dopustnimi sredstvi in zahtevali, da o pritiskih na policijo in tožilstvo razpravo opravi tudi pristojni Odbor za notranje zadeve in javno upravo v Državnem zboru. Janezu Janši in njegovim podanikom odločno sporočamo: ne bomo dopustili, da v Sloveniji vzpostavite avtoritarni režim po zgledu Viktorja Orbana!

Deli.