Gremo naprej za popolno zakonsko prepoved frackinga!

Na današnji seji državnega zbora je bil obravnavan predlog Levice za prepoved hidravličnega lomljenja (frackinga). V prvi obravnavi je spremembo zakonodaje podprlo 46, proti pa je bilo 41 poslank in poslancev iz vrst vladnih strank in stranke Desus.

Varnega frackinga ni. Samo s spremembo zakonodaje lahko preprečimo načrte multinacionalki Ascent Resources za vrtanje zemeljskega plina v prekmurskih Petišovcih in sprejmemo popolno prepoved frackinga (hidravličnega lomljenja) na ozemlju Slovenije.

Ne Ascent Resouces ne minister Vizjak ne kdorkoli drug namreč ne more zagotoviti, da ne bo prišlo do nesreče. Razglasiti fracking za varnega v korporativni izjavi za javnost ali vladnem dokumentu je enostavno. Odpravljati posledice nesreče, ki lahko vodi v degradacijo okolja, onesnaženje podtalnice s strupenimi snovmi ali posamične potresne sunke v okolici lomljenja, pa je bistveno težje.

Že ko je oblast v Sloveniji prevzela vlada Janeza Janše in nastavila vrsto do varovanja narave izrazito sovražnih ministrov, kot sta Zdravko Počivalšek in Andrej Vizjak, smo napovedali, da se lahko korporacija Ascent Resources nadeja, da bo v novi vladi našla zaveznika za svoje dobičkarske cilje. Vlada Janeza Janše je v PKP9 v svoji zakoniti maniri podtaknjencev v 11. člen zapisala: »Veljavnost rudarskih pravic za koncesionarje, ki jim koncesije prenehajo v letu 2021 in 2022, se podaljša za 18 mesecev.« To našo napoved le potrjuje.

Levica je na nasprotni strani – na strani prebivalcev Petišovcev, Prekmurja in Slovenije. Popolna in brezpogojna prepoved frackinga na Slovenskem je edina rešitev, ki jo lahko zagovarja kdorkoli, ki mu je varovanje okolja resnično v interesu.

Deli.