Vlada bi posekala kar četrtino vseh državnih gozdov!

Vlada Janeza Janše je odločena, da tik pred koncem mandata pusti za seboj opustošenje. Včasih dobesedno: po poročanju medijev je kmetijski minister Jože Podgoršek tik pred podpisom akta, ki bi odredil posek kar četrtine vseh državnih (torej naših skupnih) gozdov!
V medijih se pojavljajo informacije o površini, ocenjeni na kar 60.000 hektarjev. To je več kot 84.000 nogometnih igrišč ali več kot 5 odstotkov celotne slovenske gozdne površine! Četudi se bo uradna številka na koncu izkazala za nižjo, je vsako drevo, posekano brez jasne utemeljitve in strokovnih podlag, drevo preveč. Špekulira se, da želi SDS novonastala zemljišča spraviti v roke županov in drugih lokalnih veljakov za pozidavo.
Če do takšnega poseka res pride, potem ga ni žleda, požarja ali škodljivca, ki bi slovenskim gozdovom povzročil takšno škodo kot vlada Janeza Janše. To bi pomenilo zmanjšanje kvalitete bivanja za prebivalce širom Slovenije, ki bi jim posekali gozdove na robovih njihovih naselij. Storjena bi bila ogromna škoda v smislu varovanja okolja in soočanja z rastočimi temperaturami zaradi podnebnih sprememb. Nesprejemljivo je, da bi država v času globalne podnebne in biotske krize ustvarila goloseke na tako obsežnih površinah. Namesto da bi organizirali pogozdovanje v preteklih letih poškodovanih, pogorelih ali kako drugače opustošenih gozdov, bi vlada sekala podolgem in počez. Brez dvoma in kot je to v navadi trenutne vlade, lahko zagotovo pričakujemo še celo vrsto korupcijskih afer s špekulacijo z novonastalimi zemljišči.
Pri odločitvi o poseku gre navsezadnje tudi za napad na gozdarsko stroko, ki je povsem ignorirana in izločena iz odločevalskih procesov. Odločitev za posek je več kot očitno sprejeta mimo Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), ki se mu jemlje tudi funkcija enega izmed nosilcev urejanja prostora (NUP). Zavod se je v tej kapaciteti zoperstavljal dosedanjim poskusom krčenja gozdov.
Prebivalci Slovenije s(m)o poslali jasno sporočilo, kaj si mislimo o protiokoljski politiki vlade že z referendumom o vodah. Zdaj se vlada namesto po obalah steguje čez gozd.
Zato naše sporočilo ostaja: roke proč tudi od slovenskih gozdov!
Deli.