Gospodarska zbornica nadaljuje s pritiski za zamrznitev dviga minimalne plače

V svojem najnovejšem pozivu predlagajo, da se v PKP6, v katerem se že namenja dodatna milijarda evrov, podjetjem nameni še več javnega denarja, istočasno pa delavcem za dve leti zamrzne leta 2018 izborjen dvig minimalne plače. Predlog GZS je: dajte nam več denarja, da lahko delavcem damo manj, kot jim po zakonu pripada.
S predlogom želijo predstavniki kapitala preprečiti dokončno uveljavitev zakona o minimalni plači. Po formuli, ki je bila sprejeta na predlog Levice, bi namreč morala minimalna plača od 1.1. 2021 vsaj za 20% presegati minimalne življenjske stroške. To pomeni, da bi se morala povišati na 736 evrov neto mesečno. Nov koncept minimalne plače, ki se postopno uvaja, bi zagotovil, da nihče, ki je redno zaposlen, ne bi živel pod pragom revščine.
A predstavniki kapitala v zasledovanju svojih interesov spregledajo življenjske potrebe delavcev in njihovih družin. Če se zamrznitev minimalne plače uveljavi, to pomeni znižanje pričakovane minimalne plače za delavce, ki v trenutni epidemiji tvegajo svoje zdravje z delom v proizvodnji, v trgovinah, v dostavi, v kuhinjah, v domovih starejših, občanov, v bolnišnicah, v reševalnih vozilih, v laboratorijih in drugje.
Delodajalci, ki so pred krizo vsak poseg države v gospodarstvo kritizirali kot poseg v svobodno gospodarsko pobudo, so takoj, ko je nastopila kriza (enako kot ob zadnji krizi), od države zahtevali milijarde. Potem ko so se leta upirali vsakršnemu dvigu davkov, se ob izbruhu krize obnašajo, kot da jim javna sredstva, ki jih vsi skupaj zbiramo z davki, pripadajo. V rebalansu proračuna za leto 2020 je bilo za subvencije privatnim podjetjem in zasebnikom zagotovljenih kar 1,4 milijarde EUR, od tega je bilo 935 milijonov neposredno povezanih s pomočjo v okviru protikoronskih ukrepov. S PKP6 pa se gospodarstvu zagotavlja nova milijarda evrov. Strošek, ki bo nastal zaradi dviga minimalne plače, je v primerjavi s temi zneski le kaplja v morje.
Medtem ko v Nemčiji in Švici v naslednjih letih načrtujejo dvige minimalnih plač, se minister za gospodarstvo v Sloveniji s kapitalom dogovarja, kako delavce, ki v epidemiji tvegajo svojo glavo, nagraditi z znižanjem plač. V Levici se bomo poskusom znižanja minimalne plače uprli z vsemi sredstvi, ki so nam na voljo.
Deli.