Nedostopnost lahko reši samo javno zdravstvo

Dogajanje pred zdravstvenimi domovi, ki nas jezi in frustrira te dni, je posledica desetletij postopne razgradnje javnega zdravstva. To ni bilo nikoli napadeno v enem velikem zaletu, ker si tega ni upala izvesti nobena, še tako neoliberalna vlada. Nasprotno, osiromašilo se ga je skozi postopne in prikrite manevre, stran od oči državljanov in pacientov.

Logika je vedno enaka: okoli profitabilnih delov zgraditi posle, ki se vedno izdatneje napajajo iz zdravstvene blagajne. Medtem se javnemu zdravstvu prepušča bolj zahtevne in zamudne storitve, ki jih vedno bolj osiromašena javna blagajna vse težje financira. Ko javno zdravstvo ne zmore več dohajati, postane to argument za nove napade nanj in za nove začasne ukrepe, ki hitro postanejo trajni.
Ta logika velja povsod: za dvoživkarstvo, za bohotenje koncesij, za komercialne zavarovalnice in dopolnilno zavarovanje ter za številne druge anomalije. Rezultat so kolone pred zdravstvenimi domovi in nared nadomestna ponudba – ampak samo za tiste, ki si jo lahko privoščijo.

Zato je naše stališče, da lahko nedostopnost zdravstvenih storitev resnično reši samo in edino javno zdravstvo. Pri tem stališču bomo vztrajali tudi v vseh naslednjih krogih pogovorov o zdravstvenih reformah. In v tem duhu podpiramo tudi zahteve današnjega protestnega shoda. Udeležite se ga tudi vi: VELIKA STAVKA PACIENTK IN PACIENTOV.

Deli.