Fracking nima kaj početi v Petišovcih

Nedavno je Upravno sodišče razsodilo, da mora za izvajanje frackinga v Petišovcih britanska korporacija Ascent Resources predhodno izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. S tem je britanska korporacija, ki si hoče prilastiti kar 90 odstotkov petišovskega zemeljskega plina, dokončno izgubila bitko, v kateri je eno najbolj invazivnih in za okolje pogubnih metod črpanja ogljikovodikov poskušala prikazati kot popolnoma nedolžno in neškodljivo.

A izgubljena bitka, ki so jo britanski kapitalisti med drugim bili z grožnjami in izsiljevanji vladnih funkcionarjev ter nedovoljenimi in nedopustnimi pritiski na državne uradnike, za Ascent Resources še ne pomeni izgubljene vojne. Podjetje se po eni strani zaradi odločitve Upravnega sodišča pripravlja na novo tožbo proti državi, po drugi strani pa pozdravlja nastop vlade Janeza Janše, v katero imajo »več zaupanja, da bo projekt prejel potrebna dovoljenja.« 

A ne smemo se slepiti. Trenutna vlada je resnično dokazala, da je pripravljena brezsramno nižati okoljske standarde in delavske pravice, da bi nasitila apetite kapitala po čim večjih profitih. A v tem se od prejšnjih vlad razlikuje zgolj v hitrosti uveljavljanja interesov kapitala, avtoritarnem načinu vladanja in arogantnem komuniciranju z javnostjo. Britanska korporacija bo vojno, v kateri je nedavno izgubila bitko, nadaljevala do končne zmage. V uničenje okolja v Petišovcih je že vložila milijone evrov, v primeru, da ji uspe, pa si lahko obeta plen v obliki kar 90 odstotkov vseh prihodkov od prodanega plina. 

Edini način, da se okoljsko devastacijo prepreči, je popolna zakonska prepoved frackinga. Za to bo potrebna zakonodajna inciativa, ki pa ne bo uspešna, če ne bo podprta s pritiski prebivalstva na politične odločevalce.

Skupaj za čisto okolje! Skupaj proti frackingu!

Deli.