Vlada zakriva podporo umazanemu kapitalu pod ohlapnimi omejitvami za fracking

V Levici danes skupaj z LMŠ in SD ponovno vlagamo predlog za popolno zakonsko prepoved frackinga (hidravličnega lomljenja) na ozemlju Slovenije, ki bi preprečil načrte britanske multinacionalke Ascent Resources za vrtanje v prekmurskih Petišovcih. Povod za ponovno vložitev zakona je ravnanje vlade, ki je doslej odkrito podpirala umazani kapital, po novem pa poskuša svojo podporo zakriti pod navideznimi in brezpredmetnimi gestami, ki naj bi varovale okolje.

Vlada namreč danes potrjuje svoj lastni predlog sprememb Zakona o rudarstvu, ki prepoveduje zgolj “obsežno hidravlično lomljenje” in vzpostavlja nekakšno ločnico med frackingom, ki ogroža okoliške vodne vire, in frackingom, ki jih ne. Vzpostavljanje takšne ločnice je popolnoma brezpredmetno in zavajajoče. Ne Ascent Resouces, ne minister Vizjak, ne kdorkoli drug ne more zagotoviti, da je fracking varen. Razglasiti fracking za varnega v korporativni izjavi za javnost ali vladnem dokumentu je enostavno. Odpravljati posledice nesreče, ki lahko vodi v degradacijo okolja, onesnaženje podtalnice s strupenimi snovmi ali posamične potresne sunke v okolici lomljenja, pa je bistveno težje. 

Nataša Sukič je v današnji izjavi za javnost komentirala: “Jaz bom zelo kratka in jasna. Varnega frackinga ni. Nihče nam ne more jamčiti, da se v globinah vrtin ne more kaj zalomiti, kar bo potem vodilo v uhajanje strupenih snovi, onesnaževanje podtalnice in ogrožanje zdravja ljudi. Zato je povsem jasno, da je fracking treba enostavno in v celoti prepovedati.”

Že ko je oblast v Sloveniji prevzela vlada Janeza Janše in nastavila vrsto do varovanja narave izrazito sovražnih ministrov, kot sta Zdravko Počivalšek in Andrej Vizjak, smo napovedali, da se lahko korporacija Ascent Resources nadeja, da bodo njihova lobiranja, pritiski in grožnje s tožbami obrodili sadove. Tako kot v primeru poskusa spreminjanja Zakona o vodah želi vlada rahljanje omejitev zamaskirati kot skrb za okolje. 

Toda nedavni rezultat referenduma o vodah dokazuje, kako podcenjujoči so ti poskusi. Vlada naj zato prebivalcev Petišovcev, Prekmurja in Slovenije nima za naivne. Popolna in brezpogojna prepoved frackinga na Slovenskem je edina rešitev, ki jo lahko zagovarja kdorkoli, ki mu je varovanje okolja resnično v interesu.

 

Deli.