Državni svet podprl prepoved frackinga

Redkokaj je bolj spornega od frackinga – vrtanja novih virov fosilnih goriv na škodo pitne vode, zdravja lokalnega prebivalstva in kvalitete okolja – in to v času, ko bi morali njihovo porabo zmanjševati. To še kako dobro razumejo v Petišovcih pri Lendavi, kjer želi britanska korporacija Ascent Resources vrtati za zemeljskim plinom.

Zato smo v Levici s podporo opozicije večkrat predlagali zakonsko prepoved frackinga in v zadnjem poskusu lani je predlog prestal prvo branje v Državnem zboru. Včeraj ga je podprla še komisija pri Državnem svetu, zadolžena za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, saj njeni člani razumejo, kaj fracking pomeni za zdravje, okolje in varnost v Prekmurju.
To pomeni, da imajo zdaj odločilno besedo poslanci v Državnem zboru. V prvi vrsti gospod Jožef Horvat, izvoljen v volilnem okraju Lendava, in ostali podporniki frackinga, izvoljeni v volilni enoti, ki pokriva Prekmurje: Franc Breznik, Franc Jurša, Mojca Žnidarič, Marijan Pojbič, Jožef Lenart in Suzana Lep Šimenko. Od njih je odvisno, ali bodo poskrbeli za interese lastnih volilcev ali za interese multinacionalke, ki prihaja iz države, ki je fracking na lastnem ozemlju zaustavila!
V zadnjem času je ni stranke, ki se ne bi razglasila za “zeleno”, saj so vsi prepoznali volilni potencial okoljskih tem. Čas je, da svoje visokoleteče besede podprejo z dejanji, tukaj in zdaj. Podnebnih sprememb namreč ne bomo zaustavili z novimi viri fosilnih goriv, pitne vode ne bomo zaščitili z globinskimi vrtinami in zdravja lokalne skupnosti ne bomo ohranili z izpusti strupenih snovi.
Za prepoved frackinga v Sloveniji!

? Predlog bo na sporedu na eni izmed prvih sej DZ v začetku leta 2022.

Deli.