Kapital toži Slovenijo za fracking v Petišovcih

Potem ko je Upravno sodišče presodilo, da je za pridobivanje plina s fracking metodo v petišovskem polju potrebno izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno dovoljenje, britanska korporacija Ascent Resources napoveduje tožbo zoper Slovenijo s 50 milijonskim investicijskim sporom zaradi zavlačevanja postopka.

Slovenija ne sme popustiti pod pritiski in grožnjami britanske korporacije, ki želi z onesnaženje podtalnice in pitne vode s strupenimi snovmi, degradacijo okolja in potresnimi sunki ob hidravličnem drobljenju priti do vrtoglavih zaslužkov. Zato se v Levici pridružujemo pobudi nevladnih organizacij in pozivamo vlado, naj odstopi od sporazumov o prosti trgovini in drugih mednarodnih pogodb, ki vključujejo sporne arbitražne mehanizme za reševanje sporov med državami in korporacijami.

Edini način, da se okoljsko devastacijo prepreči in obvaruje zdravje lokalnega prebivalstva, je popolna zakonska prepoved frackinga. To nam nalaga tudi Ustava, po kateri mora država skrbeti za uresničevanje pravice prebivalcev do zdravega življenjskega okolja. Zato smo v Levici v parlamentarno proceduro vložili Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o rudarstvu, s katerim bi fracking prepovedali. Ob tem smo tudi predlagali, da se zakon uporablja tudi za vse postopke izdaje dovoljenj za fracking, ki so trenutno v teku.

Izjava okoljevarstvenih organizacij >>

Deli.