Festival nenačelnosti

Koalicijske stranke LMŠ, SD, DESUS, SMC in SAB, ki naj bi zagovarjale laičnost šolstva, so danes dokončno legalizirale vdor katoliške ideologije v javne šole.

Odbor za izobraževanje je na današnji seji sprejel spremembo najvišjega akta Univerze v Ljubljani in formalno potrdil, da lahko Teološka fakulteta izobražuje učitelje, ki bodo poučevali v javnih šolah. S tem se je dokončno legitimiral vdor partikularnega religijskega nauka rimokatoliške cerkve v javni in laični šolski sistem.

Socialni demokrati, katerih aktualni minister za šolstvo (Jernej Pikalo) je pred leti dejal, da “se Cerkev v Sloveniji počasi vrača neposredno v šolski sistem” in da “ne gre za osamljene korake, za neke naključne stvari, pač pa za dolgoročno, dobro premišljeno strategijo,” in katerih aktualna ministrica za pravosodje (Andreja Katič)  je ob enaki tematiki v prejšnjem mandatu kot poslanka dejala, da “predlagana širitev dejavnosti Teološke fakultete na izobraževalne vede in izobraževanje učiteljev posega v krhko načelo svetovnonazorske, laične in javne šole v Sloveniji”, so glasovali proti amandmaju Levice, ki bi to širitev preprečil, in potrdili sporni odlok. Proti so glasovali tudi v največji koalicijski stranki LMŠ in v SAB.

Tudi Desus – ki je še v prejšnjem mandatu trdil, da “je eno, da nekdo predava verstva kot neko objektivno zgodovinsko danost, drugo pa, če nekdo podaja svoje znanje kot teolog neke določene religije” – in SMC, ki je še do nedavnega trdil, da pred spremembo akta potrebujemo poglobljeno razpravo o tej problematiki, sta glasovala proti amandmaju Levice in omogočila spremembo odloka.

S tem so poslanci “naprednih” strank koalicije še formalno potrdili in legitimizirali vdor partikularnega interesa in določenega svetovnega nazora v javno šolstvo, ki naj bi stremelo k temu, da ostane nazorsko nevtralno in vsem dostopno. Možnost, da Teološka fakulteta brez dodatnega laičnega izobraževanja usposablja učitelje, ki bi lahko poučevali tudi predmete, kot sta državljanska in domovinska vzgoja ter drugi izbirni predmeti na osnovnih šolah, ogroža načelo javnega laičnega šolstva ter načelo ločitve verskih skupnosti in države. Od pedagoškega kadra, usposobljenega v okvirih katoliške fakultete, katere veliki kancler je ljubljanski nadškof metropolit, namreč ne moremo pričakovati sekularnega in vrednostno nevtralnega pedagoškega dela.

V Levici ne bomo odnehali. Branili bomo vsem dostopno, javno in laično šolo!

Levica

Deli.