Epidemije rešuje javno zdravstvo, ne vojska

Danes popoldan bosta slovenska in ameriška vojska obeležili iztek epidemije s “slavnostnim” preletom letal F-16 in Pilatus PC9 nad slovenskimi bolnišnicami in domovi za starejše. Za uro in pol piarovske akcije bo ob ceni ure naleta v višini 7.200 evrov za F-16 in 2.300 evrov za PC9 dobesedno v zrak vrženih okoli 75 tisoč evrov!

S tem denarjem bi lahko namesto prazne piarovske geste 1.500 medicinskim sestram izplačali dodatek za delo v izrednih razmerah v višini 50 evrov.

Če bo stroške prevzela vojska ZDA, govorimo o organizaciji, ki letno potroši več kot 600 milijard evrov. Skupaj z ostalimi državami NATO pakta porabi za vojsko in vojno več kot preostale tri četrtine planeta skupaj. Govorimo o stotinah milijard, s katerimi bi lahko brez pretiranih težav rešili vse najbolj pereče globalne zdravstvene probleme in potrojili naše napore za soočanje s podnebnimi spremembami.

Vendar so prioritete drugačne – tako je ameriška vojska največji posamični onesnaževalec s toplogrednimi plini na svetu, medtem ko se lahko Združene države pohvalijo z zdravstvom v razsulu in tretjinskim deležem vseh svetovnih potrjenih smrtnih žrtev zaradi covida-19, da trenutnih socialnih in rasnih nemirov ter militarizacije represivnih aparatov niti ne omenjamo.

Letalska akcija, ki jo organizira minister Tonin, je ustvarjena točno z enakim namenom. Za promocijo organizacije, ki že leta zahteva podvojitev proračunskih sredstev na kar 2 odstotka BDP – namesto da bi recimo na 2 odstotka zvišali naš proračun za znanost in raziskovanje ali pa za kulturo.

V Levici zato ostro obsojamo očiten poskus izkoriščanja epidemije za promocijo vojaške organizacije, ki ni ničesar prispevala k njeni rešitvi. Ko so bile potrebne maske in preostali zaščitni material, so “zaveznice” druga drugi zasegale material, NATO pakt pa nam je pošiljal drage cenike za prevoz opreme.

Edini primeren način, kako se lahko zahvalimo za konec epidemije, je ta, da ohranimo javno zdravstvo in ustrezno plačamo zdravstvene delavce, ki so nas spravili čez njo.

Proti izkoriščanju epidemije za vojno dobičkarstvo!

Deli.