Evropska levica v Ljubljani predstavila volilni manifest in Walterja Baierja kot vodilnega kandidata

V Levici smo imeli v soboto, 24. 2., čast gostiti uradni začetek volilne kampanje Evropske levice za letošnje evropske volitve. Skupščina Evropske levice, ki je danes potekala v Ljubljani, je predstavila volilni manifest in vodilnega kandidata Walterja Baierja. Naše sporočilo za volitve je bolj demokratična, miroljubna, socialna in okoljevarstvena Evropa.

Walter Baier je doktor ekonomije in dolgoletni član avstrijske komunistične partije. V politiko je vstopil v študentskih letih, kjer se je zoperstavil vstopu neonacističnih skupin v študentska predstavniška telesa, kar je pripeljalo do prelomne ustavne prepovedi dveh neonacističnih organizacij. Aktiven je bil v gibanju za jedrsko razoroževanje in skrbel za razvoj levih nevladnih organizacij, v zadnjih letih pa se posveča tudi dialogu s katoliško cerkvijo, ki je privedel do več srečanj s papežema Benediktom XVI. in Frančiškom. Od leta 2022 predseduje Evropski levici.

Prihajajoče volitve bodo potekale v izjemnih okoliščinah okoljske katastrofe, vojaških spopadov, vzpona nestrpnosti in rastočih življenjskih stroškov. Evropska levica bo s svojim volilnim programom zastopala spremembo sistema v smeri bolj demokratične, miroljubne, socialne in okoljevarstvene Evrope.

Walter Baier je poudaril, da je izjemno vesel, da zagon kampanje poteka prav v Sloveniji:

Kot nekdanji predsednik mreže levih nevladnih organizacij Transform! sem imel priložnost spremljati razvoj naših slovenskih tovarišev, ki so v 10 letih začeli s študentskimi gibanji in protivarčevalnimi protesti, napredovali kot prva nova socialistična stranka v vzhodni polovici Evrope, ki je prodrla v parlament, vse do vodenja treh ministrstev v tem mandatu. Slovenska Levica je dokaz, da je z voljo, trdnostjo prepričanj in odločenostjo možno uspeti. Njihova pot nam je lahko za zgled.

Asta Vrečko se je v imenu Levice zahvalila za izkazano čast in poudarila:

Graditi moramo na solidarnosti, ki presega meje, in prepoznati, da so naše borbe proti neenakosti, prekarnim delovnim razmerjem, okoljskim izzivom in za demokracijo tesno povezane. Naša vizija Evrope je takšna, ki priznava raznolikost ter gradi na temeljih spoštovanja, enakopravnosti in pravičnosti za vse.

Na predstavitvenem dogodku so poleg Aste Vrečko in Walterja Baierja v več panelih sodelovali še:

  • poslanka Nataša Sukič, ki je spregovorila o prizadevanjih za prekinitev napada na Gazo

  • nekdanji predsednik Ekvadorja Raffael Correa je izpostavil, kako pomembno za demokracijo je, da obstajajo samostojni novinarji in neodvisni mediji. V Latinski Ameriki so mediji v rokah elit – in kot taki niso varuhi resnice, temveč varuhi statusa quo.

  • minister Simon Maljevac je predstavil prizadevanja za obnovitev stanovanjske politike v Sloveniji po treh desetletjih zanemarjanja in privatizacije.

  • kandidatka Die Linke in aktivistka za reševanje beguncev iz Sredozemja Carola Rackete, ki je poudarila, da podnebni prehod ne more biti samo retorična fraza, ampak potrebuje zadostna sredstva – namesto da ta gredo za oboroževanje in zapiranje meja.

  • Isabelle Schömann, namestnica generalne sekretarke sindikalne konfederacije ETUC, ki je poudarila pomen pravice do stavke in protestiranja, ki se jo poskuša omejevati marsikje po Evropi.

  • Sira Rego, španska ministrica za otroke in mladino iz vrst Izquerda Unida, ki je poudarila, da volitve niso samo vprašanje odstotkov, ampak je potrebno povrniti upanje v solidarno družbo, kar lahko naredi le levica.

Deli.