Slovenija naj zaostri stališče o zmanjševanju plastike

Levica je danes zahtevala spremembo stališča RS do evropske direktive o zmanjšanju porabe plastike. Predlagamo, da se Slovenija na ravni EU zavzame za prepoved prodaje lahkih plastičnih nosilnih vrečk in filtrov za tobačne izdelke v letu 2019, za prepoved plastičnih posod za živila in lončkov za enkratno uporabo v letu 2020 ter za postopno prepoved ostalih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo do leta 2030. O vsebini amandmaja smo se že uskladili z Ministrstvom za okolje in prostor, zato pri obravnavi predloga stališča na Odboru za zadeve EU, ki bo v petek, računamo na široko podporo poslank in poslancev DZ.

Predlog Evropskega parlamenta in Sveta ter stališče vlade

Plastični izdelki za enkratno uporabo, katerih potrošnja je predmet regulacije predloga evropske direktive o zmanjševanju njihovega vpliva na okolje, so verjetno največji, nedvomno pa najvidnejši del problema odpadne plastike. Življenjski cikel teh izdelkov je zelo kratek. Njihova uporaba gre po principu “uporabi in zavrzi”. Zato večkratna uporaba teh izdelkov pogosto niti ni možna, s strani proizvajalcev pa največkrat ni niti zaželena.

Predlog evropske direktive že vključuje najstrožje ukrepe (tržne omejitve) za vatirane palčke, jedilni pribor, krožnike, mešane palčke, slamice in palčke za balone. Vlada se je – v predlogu stališča Slovenije do direktive – že zavzela za popolno prepoved lahkih plastičnih nosilnih vrečk v letu 2019, kar je minister Leben napovedal na zaslišanju.

Stališče Levice

V Levici se zavzemamo za čimprejšnjo prepoved tudi ostalih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, pri čemer je najprej treba prepovedati tiste, za katere so že danes na trgu dostopni in v nekaterih državah zelo razširjeni alternativni proizvodi iz okolju prijaznih biorazgradljivih materialov. Med te lahko štejemo: filtre za tobačne izdelke iz lana, bombaža in konoplje; kozarce iz t.i. koruzne plastike, krožnike iz papirja, lesa ali sladkornega trsa.

Filtre za tobačne izdelke lahko nadomestimo z okolju prijaznimi in biorazgradljivimi izdelki že prihodnje leto, leto za tem pa tudi plastične posode za živila in lončke za pijačo. Ostale plastične izdelke je potrebno postopoma prepovedati do leta 2030, do takrat pa sprejeti vse druge ukrepe za čim večje zmanjšanje njihove porabe. Takšno prehodno obdobje bi omogočilo prilagoditev industrije, kot tudi nadaljnje raziskave in razvoj biološko razgradljivih materialov za izdelavo teh izdelkov z namenom izboljšanja njihove kvalitete.

Državni zbor je že novembra lani na predlog Levice sprejel priporočila vladi. Z njimi je vladi predlagal, da se na ravni EU začne aktivno zavzemati za prepoved uporabe plastičnih nosilnih vrečk in za uporabo embalaže iz okolju prijaznih materialov,  na ravni EU pa za prepoved dajanja v promet hrane in pijače “po francoskem zgledu”, tj. v plastičnih kozarcih, na plastičnih krožnikih in drugih plastičnih posodah za enkratno pakiranje, vključno s priborom. S sprejemom amandmaja, ki smo ga danes vložili k predlogu stališča Slovenije do direktive o zmanjšanju plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, se bodo ta priporočila začela tudi uresničevati.

Zmanjšajmo uporabo plastike, ohranimo okolje zeleno.

Deli.