Pozimi ljudje zmrzujejo, spomladi pa predvolilni bonbončki za ministre

Oktobra lani je bilo jasno, da bodo nekaj stoodstotne podražitve energentov na svetovnih trgih števila gospodinjstva pahnila čez rob revščine, medtem ko bodo gospodinjstva, ki že životarijo, postavljena pred dilemo – ali zmrzovati ali stradati. Zato smo v Levici že pred štirimi meseci od vlade zahtevali nujne ukrepe za omilitev posledic podražitev energentov. Zgodilo se ni nič. V začetku letošnjega leta smo skupaj z ostalimi opozicijskimi strankami predlagali zakon o energetskih vavčerjih za socialno najbolj  ogrožene. Koalicija ga je zavrnila. Konec januarja pa je vlada državnemu zboru predlagala v sprejetje zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi visokih cen energentov. Na podlagi zakona bodo nekateri revni dobili vavčer za 150 €, ki ga bodo poleg plačil položnic lahko zapravili za karkoli bodo pač hoteli. Do dodatkov bodo upravičeni tudi prenekateri člani vlade, prav tako gospodinjstva, ki sicer sploh niso revna. Na predlog vlade se bo denar delil na pomlad, praktično en teden pred volitvami. Denar za predvolilne bombončke bo vlada vzela kar iz podnebnega sklada, kjer se sicer zbirajo sredstva velikih onesnaževalcev s toplogrednimi plini in so namenjena blaženju posledic podnebnih sprememb in prilagajanju nanje. Ker je tovrstne nepravilnosti v zakonu potrebno popraviti, smo v Levici pripravili amandmaje, ki jih bomo predlagali pred jutrišnjo obravnavo zakona na odboru za infrastrukturo.

Pozimi naj zmrzujejo

Vladajoče stranke so revne celo zimo pustile zmrzovati, čeprav so  cene energentov  začele strmo rasti že začetek lanske jeseni. Na zahtevo Levice in opozicijskih strank je oktobra lani  odbor za infrastrukturo, okolje in prostor kar dvakrat zasedal na nujnih sejah. Vlado smo pozivali k ukrepanju, a zgodilo se ni nič. Minister Vrtovec je imel takrat »vse pod kontrolo«. Prišla je razmeroma mrzla zima. V Levici smo skupaj z opozicijo predlagali sprejetje zakona o začasnih ukrepih za preprečevanje energetske revščine. Zakon ni bil optimalen in bi ga morali tekom obravnave še precej popraviti, a to ni bilo treba, ker ga je vladajoča koalicija tako ali tako zrušila. Vsem slabostim navkljub je zakon ciljal na revna gospodinjstva in uvajal vavčerje za preskrbo z energenti. Torej namensko za oskrbo z energenti, ker problem za revna gospodinjstva so cene energentov. 

Spomladanski predvolilni bonbonček

Vlada je pokazala, kako spretna je v tem, da vsako krizo obrne sebi v prid. Po tem, ko je ljudi celo zimo pustila same vnemar pri vprašanju dileme zmrzovati ali stradati, bo zdaj tik pred pomladjo sprejela zakon, s katerim bo delila denar. Ampak ne ciljno – revnim, za nakup energentov. Denar bo razdeljen razmeroma naključno, porabil pa se bo lahko za karkoli. Na eni strani ga bodo dobili revni, na drugi strani ga bodo dobili ministri, ker imajo pač štiri otroke. Zaradi tega naj bi bili slednji praktično na istem kot upokojenci s 300 evri pokojnine. Denar bodo dobili tudi nekateri, ki so med tema dvema skrajnima robovoma upravičencev. A ravno  nabor teh je določen precej arbitrarno. Zato se lahko zgodi, da bo gospodinjstvo z dvema upokojencema, s pokojninami višjimi od minimalne plače, upravičeno do kar dvakrat po 150 evrov, medtem ko gospodinjstvo z dvema zaposlenima na minimalni plači ne bo dobilo niti centa. 

Skrajni rok za izplačilo bo daleč po koncu zime – 15. april, oziroma točno devet dni pred volitvami. In denar seveda ne bo šel iz proračuna. Tam je že vse rezervirano za nabavo Toninovih oklepnikov, letal, raket in druge vojaške galanterije. Denar bodo vzeli kar iz podnebnega sklada, kamor se najverjetneje nikoli ne bo vrnil.

Amandmaji Levice

V Levici bomo k predlogu zakona vložili amandmaje, s katerimi predlagamo, da se t.i. energetski vavčerji razdelijo v 15 dneh po uveljavitvi zakona, razdeljujejo pa naj se glede na dohodek gospodinjstva, kar je tudi sicer praviloma vedno kriterij za dodeljevanje različnih oblik pomoči. Predlagamo, da se denar vzame iz proračuna Republike Slovenije, tako kot se je jemal denar iz tega naslova za pomoči gospodarstvu in kmetijstvu. Energetska revščina je eden ključnih problemov, ki jo je  treba rešiti v okviru pravične podnebne tranzicije. Sistemski ukrepi za njeno odpravo se lahko financirajo tudi iz podnebnega sklada, ne more pa se financirati Janezov predvolilni bonbonček. Ker pa vlada predlaga izenačenje vseh gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina samo za 3 mesece, od februarja do aprila, bomo v Levici  z amandmajem predlagali pravično rešitev – izenačitev pravic od 1. 1. 2022 naprej. 

Deli.