Dvig študentske postavke ubranjen

Po zaslugi Levice se bo minimalna urna postavka za študente z novim letom zvišala s 4,13 na 4,56 evra neto in se nato usklajevala z minimalno plačo.

Predlog je bil sestavni del dogovora z vlado Marjana Šarca, ki pa je prelomila tako prvotni dogovor za 5 evrov neto kot tudi kompromisni dogovor za 4,76 evra neto. Navkljub temu se bo postavka dvignila za dobrih deset odstotkov, kar je več od vseh uskladitev v zadnjih letih skupaj. Da ne bi študentska postavka v prihodnje stagnirala kot doslej, pa bo poskrbelo usklajevanje z višino minimalne plače.

Postavka je bila s tem še v drugo izglasovana, po vetu Državnega sveta. Pri tem naj bo jasno, v čigavem interesu je bil veto izglasovan. Ne v interesu študentov, ampak v izključnem interesu tistih delodajalcev, ki se zanašajo na izkoriščanje študentske delovne sile. Blokado dviga študentskih plač so izsilili isti ljudje, ki so lani nasprotovali dvigu minimalne plače. Isti ljudje, ki se ob vsakem povečanju delavskih pravic, ob vsakem izboljšanju delovnih pogojev in ob vsakem dvigu delavskih plač v obrambi lastnih profitnih interesov dvignejo kar največji hrup in začnejo lobirati.

Tako kot se oni postavijo za svoje interese, se moramo tudi delovni ljudje za svoje – od redno zaposlenega vse do zadnjega prekarca.

Deli.